Suspiciunile de înec

disparuti 15

Căutaţi prin ape fără nici o speranţă

 

Sunt cele mai tragice dispariţii. Teoretic, nu mai există nici o speranţă. Dar părintele încă mai nădăjduieşte, până când apa îi scoate copilul la mal.

 

Scafandrii nu caută niciodată un copil viu. Răscolesc mâlul de pe fundul apei cu căngile, bagă setca până-n adâncuri şi o trag înapoi, goală. În apă se caută doar cadavre. Ca să le îngropi creştineşte, să le faci parastasul, apoi pomenile… Zile întregi şi luni de chin pe un mal, privind luciul apei pe care încă nu se zăreşte nimic. Pentru ce? E preţul pe care-l plătesc deopotrivă, părinţii şi copiii, pentru lipsa de supraveghere.

Picu Iosif avea 5 ani. Era din Borca, jud. Neamţ. Pe 3 aprilie 2006, a dispărut din comună. A fost văzut ultima oară pe malul drept al râului Bistriţa, unde se juca cu mai mulţi copii. Pe 20 ianuarie 2007 a fost găsit înecat, pe malul lacului Bicaz, de doi tineri care-şi căutau barca. Sali Andrei (2 ani) era Băileşti, jud. Dolj. Pe 13 iulie 2006 a fost lăsat la joacă, în apropierea casei, alături de alţi copii, la fel de mici. După 12 zile, într-un canal colector, din băieţel au mai fost găsite câteva oase. Canareica Oana avea 6 ani şi 9 luni. Venise cu mama în vizită la bunicii din suburbia Tudor Vladimirescu – Tulcea. Pe 4 septembrie 2006 se juca, împreună cu alte două fete, pe malul Dunării. Apoi, rămasă singură, a disparut. A fost găsita de un vecin, înecată în Dunare, trei zile mai târziu.

 

Animale versus copii

 

Ce face poliţia atunci când, în dispariţia unui copil, sunt suspiciuni de înec? „Se insistă pe această componentă de căutare-scotocire”, declară chestor principal de poliţie Ştefan Iancu. „Forţele întrebuinţate trebuie să fie dotate cu echipamente care să le permită să facă căutarea în apă – scafandri (de la ISU, Jandarmerie, MApN). Şi trebuie să existe, de la regia de ape, o hartă în care să vadă canalele, grătarele în care se poate opri copilul”.

La ţară, oamenii-şi ţin de obicei animalele-n curte. Sau le priponesc pe islaz, departe de vreun canal de irigaţie, să nu se întâmple nenorocirea. Copiii, însă… Copiii se joacă nesupravegheaţi pe malurile apelor, merg la gârlă, şi în urma lor mai rămân doar hainele. Despre care se scrie în procesul verbal al poliţiei „obiectele de îmbrăcăminte găsite au fost recunoscute de părinţi ca fiind ale minorului”. Împrejurările dispariţiei: „suspiciune de înec”.

 

Mesaj pentru părinţi

 

Nu vă lasaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apropierea unei ape. E de ajuns o secundă de neatenţie pentru a se întâmpla nenorocirea!

Atunci când sunteţi împreună cu copilul la plajă, nu-l pierdeţi niciodată din raza dumneavoastră vizuală. Nu rugaţi pe altcineva să vă supravegheze copilul, e responsabilitatea dumneavostră să faceţi asta. Dacă v-aţi pierdut copilul pe plajă, nu porniţi în căutarea lui singuri, anunţaţi imediat salvamarii şi cel mai apropiat echipaj de poliţie.

 

Jurnalul Naţional (23 mai 2007)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: