Răpirea parentală

disparuti 16

Copilul furat de părinţi

 

Sunt cele mai paşnice tipuri de răpiri. Se produc, cel mai adesea, după o separare sau un divorţ al cuplului, când unul dintre părinţi încalcă decizia instanţei judecătoreşti şi-i fură celuilalt copilul.

 

Babici Marco Antonio are 6 ani şi este din Timişoara. Pe 15 mai 2006 a fost răpit de tatăl său, deşi el fusese încredinţat mamei, prin sentinţa Curţii de Apel Timişoara. Băieţelul e căutat în continuare de Poliţie. Lega Alessandro (5 ani) a fost răpit de tatal său, cetăţean italian, în aprilie 2005 şi adus în România. A fost găsit în februarie 2006. Păuleţ Giulia avea 4 ani la data dispariţei, pe 9 decembrie 2000. După divorţul părinţilor, a fost furată de tatăl ei, care i-a făcut apoi fetiţei o identitate falsă. A fost găsită după 5 ani şi reîncredinţată mamei.

Studiile făcute de FBI arată că părintele care răpeşte copilul fie suferă de instabilitate psihică, fie încearcă să obţină cu forţa o reconcilere a cuplului sau încearcă să-şi pedepsească fostul partener. Un alt motiv poate fi părerea celui care comite infracţiunea că protejează astfel copilul de acte de abuz, neglijenţă sau violenţă. Conform FBI, răpirile parentale sunt comise mai frecvent asupra copiilor sub 6 ani. Cea mai mare parte din părinţi îşi organizează singuri răpirea, chiar la domiciliul copilului (84%), şi primesc apoi ajutor de la rude sau de la prieteni.

 

Părinţii răpitori prezintă un profil variat, dar studiile făcute de canadieni arată că ei exercită o profesie care le permite să se deplaseze şi să găsească de lucru în diferite locuri. Mai puţin de jumătate au studii secundare şi doar câţiva sunt absolvenţii unor studii universitare.

Conform unui raport al Departamentul Justiţie din SUA, cei mai mulţi dintre copiii răpiţi suferă emoţional în urma acestei experienţe. Resimt furia şi mânia, dar şi „indoctrinarea mentală” perpetuată de părintele răpitor. Un studiu făcut de Centrul Naţional pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual din SUA arată că 50% din aceşti copii au simptome ale suferinţei emoţionale şi manifestări de anxientate, probleme de alimentaţie şi tulburări ale somnului. De asemeneea, ei pot suferi de crize incontrolabile de plâns, comportament agresiv şi temeri. Le va fi frică pe viitor să se ataşeze de oameni şi să aibă încredere în ei.

Traumele suferite de copil depind foarte mult de vârsta pe care el o are în momentul răpirii, de tratamentul la care este supus, de motivele care i se dau pentru a i se explica separarea de celălalt parinte (de exemplu: „a murit” sau „nu te mai vrea”)… Dacă minorul ştie că celalalt părinte e în viaţă, se poate învinovăţi pentru că nu a încercat să comunice cu el. Copiii de vârste mici uită repede de parintele care-l caută, în vreme ce aceia mai mari resimt furie şi confuzie.

 

SFATURI

 

Dacă treceţi printr-un divorţ sau printr-o separare, încercaţi să păstraţi o relaţie amiabilă cu fostul partener de viaţă. Pentru binele copilului, care e oricum traumatizat de despărţirea părinţilor săi.

Dacă aveţi indicii că există pericolul unei răpiri parentale, luaţi-vă măsuri de protecţie: anunţaţi celalte persoane sub supravegherea cărora rămâne copilul de situaţia în care vă aflaţi. Cereţi-le să nu lase copilul să plece, sub nici un pretext, cu o altă persoană.

Dacă v-a dispărut copilul şi aveţi indicii că e vorba de o răpire parentală, anunţaţi imediat poliţia şi solicitaţi ca minorul să fie dat în consemn la frontieră.

 

Jurnalul Naţional (23 mai 2007)

 

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    aug. 22, 2019 @ 09:04:28

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: