GHIOCA ELVIRA-LOREDANA (BIANCA)

elvira

Data naşterii: 10.07.1997
Vârsta la data dispariţiei: 9 ani
Observaţii: fetita răspunde la numele de Bianca
Locul naşterii: Horezu
Domicilu: orasul Berbeşti, jud. Vâlcea
Data dispariţiei: 21.02.2007
Împrejurări: a dispărut din parcul orasului Berbeşti. Părinţii au sesizat dispariţia la Poliţie pe 22 februarie.

Semnalmente:
Înălţime: 1,30 m
Păr blond,
Ochi căprui,
Faţa ovală,
Ten deschis.

La data dispariţiei fata era îmbrăcată cu pantaloni de culoare roşie cu dungă neagră, pulover în romburi de culori; în picioare purta sandale.

Articole despre acest caz:

Fetita disparuta
Publicat de: „Evenimentul Zilei” la data 2007-02-24

VALCEA. Intr-un minut de neatentie, Elvira Loredana Ghioca, in varsta de 9 ani, a disparut fara urma pe 21 februarie din Parcul Berbesti, Valcea, unde se afla impreuna cu mama ei, Felicia Popa, 38 de ani. Fetita are 80 de centimetri inaltime, par blond, ochi caprui si era imbracata in momentul disparitiei cu pantaloni rosii, pulover in mai multe culori si sandale. Initial, mama fetei nu a anuntat politia, crezand ca fiica ei a plecat la bunica, in cartierul Slavesti. (Mirela Manu)
http://www.evz.ro/article.php?artid=293525

Fetita de noua ani disparuta de patru zile la Berbesti
Publicat de: „Viata Valcii” la data 2007-02-24

Este bine cunoscut faptul ca neglijenta unor parinti ii poate pune in pericol de moarte pe copiii acestora. Acesta este si cazul unei fetite din Berbesti, care a disparut de la joaca, in ziua de miercuri, 21 februarie 2007, in jurul orei 13.00. Desi fetita era disparuta de aproape 24 de ore, mama sa, Felicia P., in varsta de 38 de ani, a depus plangere la Politia orasului Berbesti abia in data de joi, 22 februarie 2007, in jurul orei 11.30. Femeia reclama faptul ca fiica ei, Loredana -Elvira Ghioca, in varsta de 9 ani, a disparut in imprejurari necunoscute din parcul orasului Berbesti. Politistii au demarat imediat cercetarile si au aflat ca fetita, inaintea disparitiei, s-a jucat impreuna cu o vecina, in parc. La un moment dat s-au despartit si se pare ca Loredana i-ar fi spus colegei de joaca, care a fost ultima persoana care a vazut-o, ca se duce la bunica ei, domiciliata in satul Slavesti. Asa a declarat politistilor si mama disparutei, cand acestia au intrebat-o de ce nu a reclamat mai devreme cele intamplate. Loredana Elvira Ghioca are parul blond, ochi caprui, fata ovala, tenul deschis si inaltimea de 0,80 metri. In momentul disparitiei fetita purta pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulovar cu romburi de mai multe culori si in picioare avea sandale. Politistii au mai aflat ca fetita, eleva in clasa a II-a, fusese operata recent de apendicita cu complicatii si fusese externata de curand din spital. In momentul in care oamenii legii au vazut ca nu-i dau cu nici un chip de urma fetitei au solicitat sprijinul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Valcea, Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida, Politiei Transporturi Feroviare, precum si societatilor particulare de protectie si paza. In acest moment, fetita disparuta este cautata de peste 100 de politisti, coordonati in teren de prim-adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Valcea, comisarul-sef Nicolae Sardarescu. In cadrul unei conferinte de presa sustinuta vineri, 23 februarie 2007, de seful IPJ Valcea, comisarul-sef Adrian Cazan, acesta a lansat un apel catre oricine detine informatii despre fetita disparuta sa informeze cea mai apropiata sectie de politie sau dispeceratul unic de urgenta 112. Pana la inchiderea acestei editii a cotidianului nostru, fetita nu a fost gasita, in ciuda eforturilor depuse de echipele de cautare. (Lavinia Cheran)
http://www.viatavalcii.ro/articol.php?articol=30893&editorialarhiva=735

Fetita de 9 ani, dispãrutã din Vâlcea, nu a fost gãsitã
Publicat de: „PRO TV” la data 2007-02-24

Cãutãri disperate! Politistii din Vâlcea încearcã sã dea de urma fetitei de 9 ani, dispãrutã din Berbesti în urmã cu patru zile.
Dupã ce au scotocit localitatea si împrejurimile, oamenii legii au mers sâmbãtã noapte chiar si în baruri si discoteci, pentru a-i întreba pe tineri dacã au vreo informatie despre micutã.
Cum nimeni nu a vãzut-o de curând, disparitia Loredanei Elvira Ghioca rãmâne în continuare învãluitã în mister.
Politistii au discutat si cu o mãtusã a fetei. Aveau informatii cã ar fi luat-o pe Loredana sã o ducã la Bucuresti, însã femeia a declarat cã a aflat de la televizor de disparitia acesteia.
Afise cu fotografia micutei au fost puse în mijloacele de transport în comun, precum si în gãri si autogãri, însã deocamdatã politistii nu au nici un indiciu despre disparitia fetei.
http://www.protv.ro/stiri/social/fetita-de-9-ani-disparuta-din-valcea-nu-a-fost-gasita.html

A disparut din parcul orasului
Publicat de: „Gazeta de Sud” la data 2007-02-24

O fetita de noua ani a disparut de patru zile si este de negasit. Joi, in jurul orei 11.30, Politia Orasului Berbesti, judetul Vâlcea, a fost sesizata de Felicia P., de 38 de ani, din aceeasi localitate, despre faptul ca fiica ei, Elvira Loredana Ghioca, a disparut in imprejurari necunoscute din parcul orasului Berbesti, cu o zi in urma, in jurul orei 13.00. „Se pare ca in momentul disparitiei minora era singura in parc, jucându-se cu alti copii. Initial, mama fetei, Felicia P., nu a anuntat organele de politie, crezând ca fiica ei este plecata la bunica sa in cartierul Slavesti. Semnalmentele fetitei sunt: inaltime 80 de centimetri, parul blond, ochii caprui, fata ovala, cu tenul deschis. In momentul disparitiei era imbracata cu pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulover cu romburi de mai multe culori, iar in picioare purta sandale. Mai multi lucratori din cadrul IPJ s-au deplasat la fata locului si in acest moment verifica fiecare metru patrat din zona“, a declarat subcomisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vâlcea. Toate persoanele care pot da informatii despre fetita sau daca o vad sunt rugate sa sune la telefonul serviciului de urgenta 112. (I.R)
http://www.gds.ro/Eveniment/2007-02-24#articolNr65857

A disparut din parc
Publicat de: „Gazeta de Valcea” la data 2007-02-24
Iuliana ROSCA

O fetita in vârsta de noua ani a disparut de patru zile si este de negasit. Joi, in jurul orei 11.30, Politia orasului Berbesti a fost sesizata prin plângere de catre Felicia P. (38 ani), din acelasi oras, ca fiica ei, Ghioca Elvira–Loredana, a disparut in imprejurari necunoscute din parcul orasului Berbesti, cu o zi in urma, in jurul orei 13.00. „ Se pare ca, in momentul disparitiei, minora se afla in parc, neinsotita de nicio persoana adulta, si se juca cu alti copii. Initial, mama fetei nu a anuntat organele de politie, crezând ca fiica ei este plecata la bunica sa, in cartierul Slavesti. Semnalmentele fetitei sunt: inaltime 80 centimetri, parul blond, ochii caprui, fata ovala, cu tenul deschis. In momentul disparitiei era imbracata cu pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulovar in romburi de mai multe culori, iar in picioare purta sandale. Mai multi lucratori din cadrul IPJ s-au deplasat la fata locului si, in acest moment, verifica fiecare metru patrat din zona”, a declarat subcomisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Politiei Judetean (IPJ).
http://www.gdsvl.ro/Eveniment/2007-02-24#articolNr59237

Cautari la Valcea
Publicat de: „Jurnalul National” la data 2007-02-24

Disparitia unei fetite de 9 ani a pus pe jar autoritatile din judetul Valcea. Elvira Loredana Ghioca (foto) e din orasul Berbesti si a disparut la 21 februarie din parculetul de langa bloc, unde se juca. Disparitia a fost reclamata de parinti abia a doua zi, iar politia a inceput investigatiile imediat. La scotociri participa peste 100 de politisti cu caini de urma, forte ale DPIR, jandarmi, cetateni, precum si lucratori de la AJVPS. Oamenii legii nu exclud ipoteza ca micuta sa fi fost scoasa din localitate. In ziua disparitiei, Elvira era imbracata in pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulover in romburi si sandale. Fetita are parul blond si ochii caprui. De mentionat faptul ca starea de sanatate a Elvirei este precara, intrucat in urma cu o saptamana a fost operata de apendicita. Cei care au vazut fetita sunt rugati sa sune imediat la 112 sau la redactia Jurnalului National. (Alexandra Chivu)
http://www.jurnalul.ro/articol_72982/copii_disparuti____ce_faci__tati__ma_lasi_singur__.html

Noapte alba pentru descoperirea fetitei disparuta in orasul Berbesti
Publicat de: „Ziarul de Valcea” la data 2007-02-26

Disparitia fetitei de nouã ani, Loredana Elvira Ghioca din orasul Berbesti a pus pe jar intreaga comunitate. Zi si noapte localnicii o cautã pe eleva de clasa a II-a care a dispãrut parcã ar fi fost inghititã de mãruntaiele pãmântului. Sute de politisti ajutati de jandarmi si pompieri au luat la scotocit subsolurile blocurilor, malurile pârâului Tãrâia, au bãtut din usã in usã la toate apartamentele din zonã, iar noaptea de sâmbãtã spre duminicã orasul a fost efectiv inchis, luându-se la puricat discotecile dar si tot ce intrã si iese din urbea minierã a Vâlcii. Toate pistele verificate, cum cã micuta a plecat cu o mãtusã, cã ar fi fost urcatã intr-o masinã n-au dus la nici un rezultat. S-a cerut pânã si ajutorul preotilor, care si ei si-au spus cuvântul, iar niciuna dintre piste nu a fost lãsatã la voia intâmplãrii.

Miercuri, dupã amiazã, micuta Loredana era lãsatã de pãrintii ei, nesupravegheatã, sã se joace in fata blocului, impreunã cu frãtiorul ei si o altã fetitã de vârstã apropiatã. Indiferenta pãrintilor pare sã aibã si o explicatie pentru comunitatea din Berbesti! Prea ocupati cu elixirele bahice, micuta a devenit mãsura neglijabilã. Miercuri, mama ei a trimis-o dupã apã, la izvoare, dar se pare cã nu a insistat iar fata nu s-a dus, rãmânând in continuare la joacã. Loredana este copilul din prima cãsãtorie al Feliciei Purcaru, dar niciunul dintre locuitorii cu care am stat de vorbã la Berbesti nu confirmã cã tatãl ar fi fãcut diferentieri in cresterea celor doi frãtiori vitregi. Atâta doar cã maturii pãreau mai interesati de sprit decât de educarea “puiului de om”. Asa se face cã miercuri, dupã lãsarea inserãrii, niciunul dintre pãrintii nu a devenit ingrijorat de ce copilul lor nu a venit acasã, motivând ulterior cã erau convinsi cã Loredana s-a dus sã inopteze acasã la bunicii ei, in cartierul Slãvesti, la doar un kilometru distantã de blocul unde locuia. “Abia in ziua de joi, când a mers la pâine, tatãl copilei s-a intâlnit intâmplãtor cu bunicul Loredanei si a intrebat-o de aceasta. I-a rãspuns cã nu stie nimic si abia in acel moment au venit si au anuntat Politia”, ne spune cms. Cristian Frâncu, seful Politiei Berbesti.

Berbestiul, un oras fortãreatã
Cãutãrile au antrenat un numãr enorm de oameni, asa cã de joi si pânã vineri in ajutorul politistilor din Berbesti au sãrit localnicii, au fost chemati pompierii, gardienii publici, politistii de la Trafic Feroviar, DEPIR-ul (Detasamentul de Interventie Rapidã) din IPJ Vâlcea, vânãtorii si pescarii de la AJVPS. Noaptea de vineri spre sâmbãtã, orasul Berbesti s-a transformat intr-o adevãratã fortãreatã. Dupã lãsarea inserãrii, dube ale Politiei Vâlcea, cu girofarele aprinse au demarat in trombã, la actiune participând si jurnalisti de la presa localã si centralã. La Mateesti se face o escalã si se pune la punct planul de actiune. Masini ale Politiei Rutiere opresc tot ce intrã si iese din localitatea Berbesti, iar la discoteca “Minierul”, ce apartine Cooperatiei din localitate, intr-o incãpere mizerã, cu un aer greu respirabil, sute de tineri se zbãntuiau in ritmurile indrãcite ale muzicii de discotecã. Venirea a politistilor, cu fete cagulate sau in uniforme, le-a cam stricat cheful pustilor.

Imaginatia localnicilor nu are limite
Fiecare “discoman” este legitimat si este intrebat dacã cunoaste ceva despre fetitã. Cu totii dau din umeri, iar singurele informatii sunt de genul: “O cunosc, este si rudã cu mine, dar de la disparitia din fata blocului, nu am vãzut-o niciodatã. Prin urbe se zvoneste cã fetita ar fi dat cu piatra intr-o masinã si cã soferul s-a dat jos si a luat-o in autoturism si dus a fost”, spune un pusti, care nu stie sã dea infromatii de la cine a auzit si ce fel de masinã era, sau ce numãr avea. Dupã ce toti au fost “puricati”, câtiva dintre tineri au fost luati la sediul Politiei si amprentati. Printre pesonaje este si Cristian Meilã, un tinerel arogant, recalcitrant, care a altoit cu simt de rãspundere un gardian public, a fãcut arsice niste boxe sau a fost prins, de mai multe ori, conducând fãrã permis pe drumurile publice. De fiecare datã procurorul si instanta il cerceteazã in libertate.

Un preot crede cã fetita este in viatã
Seful Politiei Berbesti, cms Cristian Frâncu ne-a spus in legãturã cu disparitia fetitei: “Am luat in calcul toate ipotezele. S-a spus cã ar fi plecat cu o mãtusã de-a ei, cu trenul, intr-o altã localitate, dar azi am stat de vorbã cu femeia respectivã care s-a intors la domiciliu si nu se confirmã cã cele douã au plecat impreunã. Ultima oarã când a fost observatã a fost miercuri la ora 16,30, când era cu niste peturi din plastic si mergea sã ia apã de la izvor. A fost observatã pe lângã calea feratã, locatie unde se aflã si casa bunicilor, la o distantã de aproximativ un kilometru de blocul unde locuia. Pãrintii fetei au apelat si la un preot, care se spune cã a deschis cartea si ar fi spus cã Loredana se aflã in orasul Bãile Olãnesti, unde ar fi pusã la cersit. Noi am trimis politisti si acolo sã verifice, dar deocamdatã nu am gãsit nimic si nu vom neglija nici o informatie de orice naturã ar fi ea”. In timp ce sute de politisti cãutau disperati un “capãt de atã” pentru a da de urma fetei, pãrintii dormeau linistiti, nefiind observati prin preajma cãutãtorilor odraslei lor. (Dorel TIRCOMNICU)
http://www.ziaruldevalcea.ro/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=2888

Fetita dispãrutã sãptãmâna trecutã ar fi fost vãzutã în Râmnicu Vâlcea
Publicat de: „PRO TV” la data 2007-02-26
26 februarie 2007, 14:02, Pro Tv

Fetita dispãrutã sãptãmâna trecutã ar fi fost vãzutã în Râmnicu Vâlcea. Fetita de 9 ani, dispãrutã acum cinci zile din Berbesti-Vâlcea, ar fi fost vãzutã în centrul orasului Râmnicu-Vâlcea.
Mai multe persoane au sunat la politie, sã spunã cã au vãzut-o pe Loredana prin Râmnicu Vâlcea, chiar zilele trecute.
Politistii, care au epuizat pânã acum toate ipotezele, încearcã sã afle mai multe despre aceastã nouã pistã. Oamenii legii o vor cãuta prin tot orasul, în garã, autogãri si locurile unde îsi fac adãpost cersetorii si oamenii strãzii.
În acelasi timp, anchetatorii extind tot mai mult zonã pe care o cerceteazã, în jurul orasului de unde a dispãrut fetita de 9 ani.
Zeci de politisti, jandarmi si localnici au scotocit de miercuri încoace orasul, în speranta cã o vor gãsi pe Loredana.
Fetita este de negãsit, dupã ce ultima datã a fost vãzutã miercuri, la câteva sute de metri de blocul în care locuieste.
http://www.protv.ro/stiri/social/fetita-disparuta-saptamana-trecuta-ar-fi-fost-vazuta-in-ramnicu.html

O fetita de 9 ani din Valcea a disparut de 5 zile
Publicat de: „Gandul” la data 2007-02-26

O fetita, in varsta de noua ani, din orasul Berbesti, judetul Valcea, care a disparut de cinci zile, nu a fost gasita pana in prezent, ea fiind cautata de autoritatile locale si politisti, transmite corespondentul Mediafax. Loredana Elvira Ghioca a disparut miercuri, in imprejurari necunoscute, din parcul orasului Berbesti, loc in care obisnuia sa mearga sa se joace cu alti copii. Lipsa fetei a fost anuntata la Politie abia a doua zi, de catre mama ei, dupa ce copilul nu a fost gasit nici la bunica sa care locuieste in zona, la care s-a crezut initial ca este. In momentul disparitiei, minora era imbracata cu pantaloni de culoare rosie, cu dunga neagra, flanel in romburi, de mai multe culori, iar in picioare purta sandale.Semnalmentele fetitei sunt: 80 de centimetri inaltime, parul blond, ochi caprui, fata ovala, cu tenul deschis. Persoanele care pot da detalii despre fetita sunt rugate sa sune la telefonul de urgenta 112 sau sa anunte orice post de politie.
http://www.gandul.info/articol_31582/o_fetita_de_9_ani_din_valcea_a_disparut_de_5_zile.html

Dacã o vedeti, sunati la 112!
Publicat de: „Curierul de Valcea” la data 2007-02-26

Joi 22 februarie, la Politia Berbesti a fost primitã o plângere ce viza o disparitie. Felicia P. de 38 de ani din localitate s-a plâns cã fiica ei de numai nouã ani, Elvira Loredana Ghioca, a dispãrut de miercuri, pe la orele prânzului, din parcul orasului. Ultima oarã când a fost vãzutã era ora 13.00.
Elvira este micutã de staturã, are 0,80 metri înãltime, pãr blond, ochi cãprui, fata ovalã si tenul deschis. Când a dispãrut era îmbrãcãtã cu un pulover în romburi, colorat, pantaloni de culoare rosie cu dungã neagrã, iar în picioare era încãltatã cu o pereche de sandale. Mama nu a alertat Politia imediat când a realizat cã fata nu mai este, fiindcã a crezut cã micuta se dusese la bunicã, în cartierul Slãvesti. Dacã vom mai afla si alte amãnunte vom reveni asupra acestui subiect. Cei care pot oferi informatii, o recunosc pe fetitã din fotografie, sunt rugati sã sune la 112! (Daciana Mitrache)
http://www.curierul.ro/index.php?domeniu=Ceasul+r%E3u&idarticol=65490&theway=articol&j=0&inf=25002&sup=65490&num=5

Fetita disparuta din parcul orasului Berbesti este de negasit
Publicat de: „Gazeta de Valcea” la data 2007-02-26
Iuliana ROSCA

Fetita de numai noua ani care a disparut saptamâna trecuta din parcul orasul Berbesti, judetul Vâlcea, este de negasit. Elvira–Loredana Ghioca a disparut, miercuri, in jurul orei 13.00, in imprejurari necunoscute, insa disparitia sa a fost sesizata abia a doua zi de mama sa, Felicia P. (38 ani). Dupa mai bine de patru zile de cautari, fetita nu a fost gasita nici pâna in momentul de fata. „Ne confruntam cu un caz mai deosebit. De când am fost sesizati de disparitia fetitei, aproximativ 100 de persoane s-au deplasat la fata locului si au inceput cautarile. Politia si Jandarmeria din Berbesti, Asociatia Vânatorilor, Politia TF au scotocit metru cu metru pentru a da de urma fetei, dar, pâna in momentul de fata, investigatiile sunt fara rezultat. De asemenea, oamenii legii au apelat si la câinii din dotare si la alte mijloace care sa duca la depistarea fetitei”, a declarat seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ), comisarul-sef Adrian Cazan.
Sâmbata seara, in jurul orei 21.00, efectivele de politie au organizat o actiune la care a participat atât presa locala, cât si cea centrala. La iesirile din oras, fiecare politist era cu poza micutei in mâna, au fost efectuate controale si toti conducatorii auto au fost intrebati daca au vazut-o pe fetita. „Actiunea a inceput in jurul orei 21.00 si s-a incheiat pe la 00.30- 01.00. La aceasta actiune au participa in jur de 50 de politisti si lucratori de la Departamentul Politiei de Interventii Rapide (DPRI) si s-a actionat in discotecile de pe raza orasul Berbesti. Prima oprire a fost la discoteca „Mineru”, unde au fost legitimate in jur de 200 de persoane. Aici au cazut in plasa politistilor mai multi infractori care au savârsit infractiuni pe raza orasului si erau de negasit. Pe parcursul cautarilor, oamenii legii au mai mers si pe alte piste. Astfel, in timpul actiunii, a fost identificata o matusa a fetei, care fusese plecata la Giurgiu. Parintii Loredanei credeau ca fetita lor este cu aceasta, dar, dupa mai multe cercetari si investigatii, s-a constatat ca femeia nu are nicio legatura cu disparitia fetei.”, a afirmat subcomisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvânt al IPJ Vâlcea.

• Cautarile continua
Nici cautarile de duminica nu au avut un rezultat favorabil. Echipa operativa a mers pe mai multe variante, iar cautarile au fost extinse pâna in judetul Giurgiu, unde fetita are rude. „Sunt foarte multe ipoteze in legatura cu modul in care a disparut fetita. Unii spun ca ar fi luat-o niste rude la Bucuresti, sa o puna sa cerseasca, altii ca ar fi rapit-o, insa nu este nimic sigur. Cert este ca fetita, in momentul disparitiei, era nesupravegheata, iar parintii ei fac parte din categoria parintilor indiferenti. Amândoi sunt casnici si le cam place sa consume bauturi alcoolice. Fac un apel catre locuitorii din aceea zona care sunt in aceeasi situatie. Ii rugam sa aiba mai multa grija de proprii copii si sa nu-i mai lase nesupravegheati. In tarile mai civilizate, parintii care isi lasa copii sub 12 ani nesupravegheati sunt aspru sanctionati. Fetita, in toata aceasta perioada, a fost cautata prin subsolurile blocurilor, prin canale, pe malul pârului, insa nu a fost gasita. Cautarile vor continua pâna vom da de urma ei.”, a precizat Aurel Stefan, primarul orasului Berbesti. Persoanele care au detin orice fel de informatie despre fetita sunt rugate sa sune la telefonul unic 112 sau sa anunte orice post de politie. Cercetarile continua pâna la gasirea minorei.
http://www.gdsvl.ro/Eveniment/2007-02-26#articolNr59278

Lupta contracronometru pentru gasirea Elvirei
Publicat de: „Jurnalul National” la data 2007-02-26
de Alexandra Chivu

Nici acasa, nici in blocuri, nici in subsoluri, nici in camp, nici in gara. Micuta Elvira a disparut fara urma. Politistii au organizat cateva descinderi, insa fata e de negasit. Oamenii au facut front comun, au rascolit fiecare metru patrat. Mama Elvirei mai are doi copii. Plecati in cer mult prea devreme.

INTERVENTIE. Efective sporite ale politistilor valceni au organizat sambata noaptea cateva descinderi in localurile de noapte din Berbesti, orasul natal al Elvirei. Mascatii au intervenit in forta si au facut curatenie printre cei ce chefuiau, in speranta ca macar unul sa fi stiut ceva de micuta. Localitatea a fost inchisa pentru cautari si nici o masina nu a scapat neperchezitionata. S-a mers din om in om cu fotografia copilului in mana, iar zeci de persoane certate cu legea au fost conduse la sediul politiei. A treia zi de cautari fara izbanda. „Am mers pe orice pista posibila. O cauta pompieri, politisti cu caini de urma, jandarmi si voluntari. Poza ei a fost data si firmelor de transport in comun, in ideea ca cineva o va recunoaste. Stim ca a plecat singura la bunica, dar nu a mai ajuns acolo. Mergem pe orice pista”, a declarat comisarul Cristian Frincu, coordonatorul actiunilor de cautare.

DURERE. „Am lasat-o la joaca. M-am uitat pe geam si am vazut-o cu alti copii. Apoi a disparut, insa am crezut ca e la bunica ei. As da orice sa o am din nou in brate!”, a marturisit mama fetei, Maria Ghioca.

CINE A VAZUT-O PE FETITA SA SUNE LA 112
Elvira Loredana Ghioca, din Berbesti, are 9 ani si a disparut la data de 21 februarie din parculetul in care se juca. De atunci, ea este cautata fara oprire. La data disparitiei, fata era imbracata in pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulover in romburi si purta sandale. Ca semnalmente, Elvira are 0,80 cm inaltime, par blond, ochi caprui, fata ovala si ten deschis. Cine poate oferi date despre acest copil este rugat sa sune imediat la numarul de urgenta 112 sau la redactia Jurnalului National.

Loredana Ghioca a fost rãpitã?

Publicat de: „Editie Speciala de Oltenia” la data 2007-02-27

Fortele de ordine încearcã sã facã luminã în cazul disparitiei de la Berbesti
Loredana Ghioca a fost rãpitã?
de Andreea BOTEZ, D. TÎRCOMNICU

• Politia a fãcut deja un cerc al suspectilor, iar ieri trei dintre acestia au fost verificati
Cersetorii din familie, în vizorul politiei

Politistii vâlceni care ancheteazã disparitia Elvirei Loredana Ghioca (9 ani) au confirmat cã varianta rãpirii este cea mai plauzibilã, dupã probele adunate. În ultimele zile, pe numãrul de urgentã 112 s-au primit numeroase apeluri prin care cetãtenii sesizau aparitia micutei în diferite locatii din judet. Oamenii legii au mers pe toate pistele, dar datele primite din teritoriu nu s-au confirmat, în locul ei fiind gãsite doar fetite ce-i semãnau foarte mult. Deocamdatã, cãutãrile continuã atât în Berbesti, orasul natal al Elvirei, cât si în zonele limitrofe. Anchetatorii spun cã, potrivit informatiilor, fata, datã în urmãrire generalã, se aflã încã în judet si este în viatã. “Ipoteza rãpirii este cea mai realã în momentul de fatã. Avem un cerc mare de bãnuiti, iar azi (ieri – n. r.) verificãm trei dintre ei. Pista pe care mergem este aceea conform cãreia fetita a fost luatã si dusã din localitate”, a declarat comisarul Nicolae Sãrdãrescu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Vâlcea.
Din acest cerc de suspecti fac parte si apropiati din familie, despre unii dintre ei stiindu-se cã practicã cersetoria.
Seful Politiei Berbesti, cms.-sef Cristian Frâncu, ne-a spus: “Varianta cu preotul din Târgu Cãrbunesti, care a spus cã a deschis cartea si a reiesit cã fetita s-ar afla în Olãnesti, nu s-a confirmat. Nici ipoteza cã a fost vãzutã prin Râmnicu Vâlcea nu s-a adeverit deocamdatã. Noi continuãm sã luãm în calcul orice pistã si scotocim peste tot.”

Nu-i nici la Olãnesti
“Varianta cu preotul din Târgu Cãrbunesti, care a spus cã a deschis cartea si a reiesit cã fetita s-ar afla în Olãnesti, nu s-a confirmat. Nici ipoteza cã a fost vãzutã prin Râmnicu Vâlcea nu s-a adeverit deocamdatã. Noi continuãm sã luãm în calcul orice pistã si scotocim peste tot.” Cms.-sef Cristian Frâncu

Remember
Elvira Loredana Ghioca a dispãrut pe 21 februarie a. c. din pãrculetul unde se juca împreunã cu alti copii. La data disparitiei, fata era îmbracatã în pantaloni de culoare rosie, cu dungã neagrã, pulover în romburi si purta sandale. Ca semnalmente, Elvira are 80 cm înãltime, pãr blond, ochi cãprui, fatã ovalã si ten deschis. Cine poate oferi date despre acest copil este rugat sã sune imediat la numãrul de urgentã 112.
http://www.editie.ro/mod.php?mod=stiri&idcat=15&idstire=40504

Sute de politisti, jandarmi, autoritãti si oameni de bine o cautã pe Lori
Publicat de: „Curierul de Valcea” la data 2007-02-27

Aproape o sãptãmânã de când a dispãrut
A început de ceva vreme sezonul disparitiilor de minori, în întreaga tarã. Vâlcea nu putea face exceptie. Având în vedere finalul tragic în multe din aceste cazuri, vâlcenii fac eforturi disperate s-o gãseascã pe fetita de 9 ani, Loredana Elvira Ghioca, care a dispãrut sãptãmâna trecutã din parcul Berbestiului. În zonã au fost detasate sute de persoane – oameni ai legii. Asa cum aprecia inspectorul sef al Politiei, comisarul Adrian Cazan, este vorba de cel putin 100 de politisti, la care se adaugã jandarmi, autoritãtile locale, politistii de la Transporturi Feroviare, reprezentanti ai Asociatiei Vânãtorilor, toti oamenii de bine din partea locului. N-au fost uitati nici câinii de urmã, precum si tot echipamentul din dotare necesar în astfel de situatii. „Am comasat în zonã toate fortele de la Horezu si Berbesti. La fata locului, pentru coordonarea cãutãrilor, a fost detasat inclusiv adjunctul meu, comisarul sef Nicolae Sãrdãrescu”, declara comandatul Politiei într-o recentã conferintã de presã.
Un copil s-a evaporat si nimeni nu pare sã stie nimic despre el. Ba cã s-ar fi dus la bunicã, ba cã l-ar fi luat o mãtusã de prin Bucuresti, tot ce se zvoneste ca si fiecare zi si noapte ce par sã se scurgã atât de greu în ultima perioadã îi îndepãrteazã si mai tare pe cãutãtori de urmele micutei. Sau poate nu! Cel putin asa sperãm noi, asa sperã cu totii.
Departe de noi de a încerca sã gãsim vinovati pentru ce s-a întâmplat la Berbesti, dar o parte din culpã le revine clar pãrintilor, lipsei lor de supraveghere. Dacã sesizarea lor n-ar fi fost atât de tardivã, abia a doua zi dupã disparitie au alertat Politia, sansele de a fi gãsitã erau net mai mari. Cã au probleme cu alcoolul, cã nu stiu cum sã-si creascã odrasla – sunt lucruri care ar trebui sã le rezolve, dacã vor sã se mai numeascã pãrinti. Altfel, dacã micuta va reveni în familie, iar interesul acesteia fatã de minorã va continua în acelasi mod ca si pânã acum, pãrintii riscã sã fie decãzuti din drepturi. Aviz si altora care pot învãta ceva din aceastã poveste! Pânã una alta, pãrintii micutei Loredana au primit deja consiliere din partea specialistilor din cadrul Directiei pentru Protectia Copilului si a psihologului Politiei.
Ca sã vã faceti o imagine despre locul în care s-a produs aceastã misterioasã disparitie este bine de stiut cã este o zonã cu o populatie eterogenã, cu o ratã a somajului destul de ridicatã si multi cetãteni de etnie rromã. Dincolo de toate aceste aspecte, de modul precar în care era îmbrãcatã Lori – sandale când încã mai este iarnã – ne rugãm alãturi de familie ca micuta sã nu fi pãtit nimic si sã fie gãsitã în cel mai scurt timp. (Daciana Mitrache)
http://www.curierul.ro/index.php?domeniu=Ceasul+r%E3u&idarticol=65538&theway=articol&j=0&inf=25002&sup=65538&num=6

Rapirea, cea mai plauzibila ipoteza
Publicat de: „Jurnalul National” la data 2007-02-27
de Alexandra Chivu

Politistii valceni care ancheteaza disparitia fetitei de 9 ani au confirmat ca, dupa probele adunate, varianta rapirii este cea mai plauzibila. Dupa ce oamenii legii au mers pe toate pistele, datele primite din teritoriu nu s-au confirmat, in locul ei fiind gasite doar fetite ce-i semanau foarte mult.
Deocamdata, cautarile continua atat in Berbesti, orasul natal al Elvirei Ghioaca (foto), dar si in zonele limitrofe. Anchetatorii spun ca, potrivit informatiilor, fata care a fost data in urmarire nationala se afla inca in judet si este in viata.
„Ipoteza rapirii este cea mai reala in momentul de fata. Avem pana acum trei suspecti”, a declarat comisarul Nicolae Sardarescu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din IPJ Valcea. Din acest cerc de suspecti fac parte si apropiati ai familiei, despre care se stie ca practica cersetoria. Elvira Loredana Ghioca de 9 ani a disparut la data de 21 februarie, din parculetul unde se juca impreuna cu alti copii.
La data disparitiei, fata era imbracata in pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulover in romburi si purta sandale. Fetita are parul blond si ochii caprui. Cine poate oferi date despre acest copil este rugat sa sune imediat la numarul de urgenta 112 sau la redactia Jurnalului National.
http://www.jurnalul.ro/articol_73197/fetita_disparuta___rapirea__cea_mai_plauzibila.html

Pe Loredana a inghitit-o pamantul
Publicat de: „Gazeta de Valcea” la data 2007-02-28

Dupa aproximativ o saptamana de cautari, metru cu metru, oamenii legii nu au dat de nicio urma care sa duca la depistarea Loredanei Ghioca, de numai noua ani. Aceasta a disparut saptamana trecuta din parcul de joaca situat in apropierea locuintei, din orasul Berbesti, judetul Valcea, si parca a inghitit-o pamantul. La scurt timp de la constatarea disparitiei fetei, a fost constituita o echipa complexa de cercetare, condusa de adjunctul sefului Inspectoratului pe probleme de investigatii, comisarul-sef Nicolae Sardarescu, care s-a deplasat la fata locului, fiind alertate efectivele de la posturile de politie arondate, ocazie cu care au fost efectuate mai multe activitati.
„La inceput, a fost efectuata cercetarea la fata locului, fiind intocmita fisa minorei si solicitandu-se darea in urmarire la nivel national a acesteia, au fost folositi cainii de urmarire pentru prelucrarea urmelor de miros, s-a solicitat harta topografica a orasului Berbesti, fiind constituite echipe mixte din politisti, jandarmi, gardieni publici, pompieri, civili care au periat si scotocit zona, incepand din locul disparitiei si continuand in cercuri concentrice, fiind acoperita intreaga zona unde ar fi putut ajunge Loredana de la momentul disparitiei si pana la declansarea activitatii de cautare, respectiv blocuri, subsoluri, apartamente sau case parasite, podete, fantani, tuneluri, albia raului Taria, cimitire si zone impadurite”, a declarat subcomisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvant a IPJ. Echipele mixte au prezentat fotografia fetei tuturor persoanelor intalnite, aceasta fiind afisata in gari, autogari, mijloacele de transport in comun, hoteluri, piete si alte zone aglomerate de pe raza judetului. De asemenea, au fost verificate toate rudele minorei, inclusiv cele care locuiesc in alte localitati, dar si in catunele locuite de romi de pe raza oraselor Berbesti, Balcesti si comunelor Alunu si Gradistea.

Exista posibilitatea ca fetita sa fi fost rapita sau sechestrata
Dupa rezultatele anchetelor, oamenii legii au constatat ca Loredana Ghioca mai are doi frati, in varsta de opt, respectiv cinci ani, si locuia impreuna cu parintii, Constantin Ghioca si Felicia Purcaru, intr-o garsoniera modesta. Fetita obisnuia sa mearga pe jos la bunica sa, Elena Mircea, din satul Targu Gangulesti, situat la o distanta de aproximativ un kilometru jumatate de locuinta parintilor, de multe ori neinsotita, pentru ca parintii consumau frecvent bauturi alcoolice. Pana in acest moment, oamenii legii au mers pe mai multe piste, insa fara nici un rezultat. Acestia iau in considerare si faptul ca minora a fost rapita pentru a practica cersetoria, ori autori necunoscuti o tin sechestrata in urma unui abuz sexual, sau deja este peste hotare.
Toate persoanele care detin informatii despre fetita sunt rugati sa sune la telefonul unic 112 sau sa anunte orice post de politie. Cercetarile continua pana la depistarea minorei. (Iuliana ROSCA)
http://valcea.einformatii.ro/content.php?c=articole&id_cat_stiri=5&articol_id=10944&p=0&article=pe+loredana+a+inghitit+o+pamantul

Continuã cãutãrile în cazul fetitei dispãrutã din Berbesti
Publicat de: „Radical de Valcea” la data 2007-02-28

O fetitã de 9 ani a dispãrut, sãptãmâna trecutã, din fata blocului în care
locuia • Politisti, jandarmi, localnici si jurnalisti au rãscolit localitatea Berbesti în cãutarea fetitei • Pãrintii asteaptã cu sufletul la gurã sã-si gãseascã fetita.
Ilinca Neagoe

Loredana Elvira Ghioca din localitatea Berbesti a fost datã dispãrutã de cãtre pãrinti, joi dimineata, dupã ce miercuri seara nu a înnoptat acasã. Pãrintii fetei au fost convinsi cã fiica lor a petrecut noaptea în casa bunicilor aflatã la un kilometru distantã de blocul în care familia Loredanei locuieste. Fetita a fost vãzutã miercuri dupã-amiaza jucându-se în fata blocului cu fratele sãu sI alte douã fetite. Mama sa a rugat-o sã meargã pânã la izvor sã ia apã. Fetita a fost vãzutã ultima datã de un localnic pe drumul ce duce la izvor având în mânute douã sticle de plastic. Sâmbãtã seara, efective impresionante formate
din politisti, jandarmi, vânãtori, pescari, localnici, pompieri si jurnalisti au scotocit fiecare metru pãtrat al localitãtii în cãutarea Loredanei. Fiecare subsol de bloc, apartament, local sau casã a fost vizitat de mascati sI echipele de cãutãtori în speranta cã cineva va furniza informatii pretioase care sã ajute la gãsirea fetei. Malul pârâului Tãrâia a fost scotocit de echipele de salvatori, însã nu a fost gãsit nici mãcar un indiciu. Disparitia micutei Loredana a cutremurat comunitatea minierã din localitatea Berbesti.
Desi în zonã, localnicii vorbesc despre pãrintii micutei ca fiind mari amatori ai licorii lui Bachus, însã acestia fac toate eforturile pentru a-si gãsi fetita în viatã.

Orice indiciu poate fi pretios
Politistii fac nopti albe de când a fost anuntatã disparitia copilei, iar pãrintii suferã si se roagã la Dumnezeu sã le fie gãsitã fetita în viatã. Localnicii sunt inventivi si au dat politiei fel de fel de variante, din pãcate nici mãcar una dintre piste nefiind bunã. Ba cã a fost vãzutã în Olãnesti cersind, ba cã a lovit o masinã cu o piatrã iar soferul s-a dat jos si a luat fetita cu el, acestea sunt douã dintre variantele care circulã prin oras. Pãrintii fetei au apelat la preoti, la vrãjitoare si la oricine cred ei cã i-ar putea ajuta. Semnalmentele Loredanei: înãltime 0,80 metri, pãr blond, ochi cãprui, fatã ovalã, ten deschis. La data disparitiei era îmbrãcatã în pantaloni de culoare rosie cu dungã neagrã, pulover în romburi de mai multe culori si în picioare purta sandale. O altã variantã verificatã de politisti ar fi fost cã micuta este plecatã cu mãtusa sa din localitate, însã si aceastã pistã s-a dovedit a fi falsã. “Am luat în calcul toate ipotezele. S-a spus cã ar fi plecat cu o mãtusã de-ale ei, Gheorghita, cu trenul, într-o altã localitate. Azi am stat însã de vorbã cu femeia respectivã, care s-a întors la domiciliu, si nu se confirmã cã au plecat
împreunã. Ultima oarã când a fost observatã a fost miercuri, la ora 16.30, când era cu niste PETuri si mergea sã ia apã de la izvor. A fost vãzutã pe lângã calea feratã, locatie unde se aflã si casa bunicilor, la o distantã de aproximativ un kilometru de domiciliul sãu.”, a declarat seful Politiei Berbesti, comisar Cristian Frâncu. Politistii apeleazã la bunãvointa vâlcenilor, iar cine are informatii despre fetita dispãrutã este rugat sã se adreseze imediat celui mai apropiat post de politie sau sã apeleze la numãrul de urgentã 112.

http://radicalvl.netone.ro/70/FaptDivers.pdf

Pe Loredana a inghitit-o pamântul
Publicat de: „Gazeta de Valcea” la data 2007-02-28
Iuliana ROSCA

Dupa aproximativ o saptamâna de cautari, metru cu metru, oamenii legii nu au dat de nicio urma care sa duca la depistarea Loredanei Ghioca, de numai noua ani. Aceasta a disparut saptamâna trecuta din parcul de joaca situat in apropierea locuintei, din orasul Berbesti, judetul Vâlcea, si parca a inghitit-o pamântul. La scurt timp de la constatarea disparitiei fetei, a fost constituita o echipa complexa de cercetare, condusa de adjunctul sefului Inspectoratului pe probleme de investigatii, comisarul-sef Nicolae Sardarescu, care s-a deplasat la fata locului, fiind alertate efectivele de la posturile de politie arondate, ocazie cu care au fost efectuate mai multe activitati.
„La inceput, a fost efectuata cercetarea la fata locului, fiind intocmita fisa minorei si solicitându-se darea in urmarire la nivel national a acesteia, au fost folositi câinii de urmarire pentru prelucrarea urmelor de miros, s-a solicitat harta topografica a orasului Berbesti, fiind constituite echipe mixte din politisti, jandarmi, gardieni publici, pompieri, civili care au periat si scotocit zona, incepând din locul disparitiei si continuând in cercuri concentrice, fiind acoperita intreaga zona unde ar fi putut ajunge Loredana de la momentul disparitiei si pâna la declansarea activitatii de cautare, respectiv blocuri, subsoluri, apartamente sau case parasite, podete, fântâni, tuneluri, albia râului Taria, cimitire si zone impadurite”, a declarat subcomisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvânt a IPJ. Echipele mixte au prezentat fotografia fetei tuturor persoanelor intâlnite, aceasta fiind afisata in gari, autogari, mijloacele de transport in comun, hoteluri, piete si alte zone aglomerate de pe raza judetului. De asemenea, au fost verificate toate rudele minorei, inclusiv cele care locuiesc in alte localitati, dar si in catunele locuite de romi de pe raza oraselor Berbesti, Balcesti si comunelor Alunu si Gradistea.

• Exista posibilitatea ca fetita sa fi fost rapita sau sechestrata
Dupa rezultatele anchetelor, oamenii legii au constatat ca Loredana Ghioca mai are doi frati, in vârsta de opt, respectiv cinci ani, si locuia impreuna cu parintii, Constantin Ghioca si Felicia Purcaru, intr-o garsoniera modesta. Fetita obisnuia sa mearga pe jos la bunica sa, Elena Mircea, din satul Târgu Gângulesti, situat la o distanta de aproximativ un kilometru jumatate de locuinta parintilor, de multe ori neinsotita, pentru ca parintii consumau frecvent bauturi alcoolice. Pâna in acest moment, oamenii legii au mers pe mai multe piste, insa fara nici un rezultat. Acestia iau in considerare si faptul ca minora a fost rapita pentru a practica cersetoria, ori autori necunoscuti o tin sechestrata in urma unui abuz sexual, sau deja este peste hotare.
Toate persoanele care detin informatii despre fetita sunt rugati sa sune la telefonul unic 112 sau sa anunte orice post de politie. Cercetarile continua pâna la depistarea minorei.
http://www.gdsvl.ro/Eveniment/2007-02-28#articolNr59366

Minora din Vâlcea, cel mai probabil rapita
Publicat de: „Gazeta de Sud” la data 2007-02-28

Pe lânga cazurile de disparitii de minori semnalate pe raza judetului Dolj, politistii doljeni se ocupa si de gasirea unei fetite disparute in conditii suspecte din Vâlcea. „Dispeceratul inspectoratului a primit semnalmentele, fotografia si imprejurarile in care a disparut minora din Vâlcea. Toate subunitatile au fost informate si au demarat verificarile pe raza lor de competenta“, a declarat comisar Maria Vasile.
Elvira Loredana Ghioca, de noua ani, din orasul Berbesti, judetul Vâlcea, a fost data disparuta pe 22 februarie, in jurul orei 11.30, de mama ei. Femeia a precizat ca fiica ei a disparut in imprejurari necunoscute din parcul din localitate pe 21 februarie, in jurul orei 13.00, insa nu a semnalat imediat disparitia la politie, crezând ca fetita este plecata la bunici, in cartierul Slavesti. La data disparitiei fetita purta pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulover in romburi de mai multe culori si era incaltata cu sandale. Are 0,80 metri inaltime, par blond, ochii caprui, fata ovala, ten deschis. Politistii vâlceni care ancheteaza disparitia fetitei au comunicat ca, dupa probele adunate pâna acum, varianta rapirii este cea mai plauzibila, cautarile fiind continuate.
http://www.gds.ro/Actualitate/2007-02-28#articolNr66116

Ancheta cu fir intrerupt
Publicat de: „Jurnalul National” la data 2007-02-28
de Alexandra Chivu

Cercetarile in cazul fetitei disparute din Berbesti – Valcea se desfasoara cu dificultate. Potrivit anchetatorilor, fortele care participau la cautarile Elvirei Ghioca (foto) s-au diminuat si ele, din 100 de persoane, pe teren ramanand maxim 40.
„Scotocirile cum au fost cele din primele zile au incetat. Si dumneavoastra daca pierdeti ceva in apartament, cautati o data, de doua ori. Acum ne axam mai mult pe audieri, pe conexiuni directe”, a declarat comisarul Nicolae Sardarescu, seful Serviciului de Investigatii Criminale al IJP Valcea.

PISTE ESUATE. Ieri, oamenii legii au verificat mai multe masini ale unor rromi, care au plecat la cersit in Italia, exact in ziua in care micuta a disparut, insa banuielile nu s-au confirmat. Disperati, parintii micutei au apelat si la un preot despre care se spune ca este clarvazator. Varianta cu preotul din Targu Carbunesti, care a spus ca a deschis cartea si a reiesit ca fetita s-ar afla in Olanesti, nu s-a adeverit. „Noua ni s-a rupt filmul dupa cei 500 de metri parcursi de fata de la locul de joaca. Se pierde contactul de la iesirea din oras, unde Elvira a fost vazuta si intrebata unde merge”, a adaugat comisarul Cristian Frincu, seful Politiei Berbesti.
In ziua disparitiei, fata era imbracata in pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulover in romburi si purta sandale. Elvira are parul blond si ochii caprui. Cine poate oferi date despre acest copil este rugat sa sune imediat la numarul de urgenta 112 sau la redactia Jurnalului National. Azi se fac opt zile de cand Elvira lipseste.
http://www.jurnalul.ro/articol_73273/elvira_ghioca___ancheta_cu_fir_intrerupt.html

Varianta rãpirii „îngerului blond”, cea mai plauzibilã
Publicat de: „Ziarul de Valcea” la data 2007-03-01

Politistii vâlceni care ancheteazã disparitia Elvirei Loredana Ghioca au confirmat cã varianta rãpirii este cea mai plauzibilã dupã probele adunate. În ultimele zile, pe numãrul de urgentã 112 s-au primit numeroase apeluri, prin care cetãtenii sesizau aparitia micutei în diferite locatii din judet. Dupã ce oamenii legii au mers pe toate pistele, datele primite din teritoriu nu s-au confirmat, în locul ei fiind gãsite doar fetite ce-i semãnau foarte mult. Deocamdatã, cãutãrile continuã atât în Berbesti, orasul natal al Elvirei, dar si în zonele limitrofe. Anchetatorii spun cã potrivit informatiilor, fata, datã în urmãrire generalã se aflã încã în judet si este în viatã. „Ipoteza rãpirii este cea mai realã în momentul de fatã. Avem un cerc mare de bãnuiti, iar azi (ieri, n.r.) verificãm trei dintre ei. Pista pe care mergem este aceea conform cãreia fetita a fost luatã si dusã din localitate „, a declarat comisarul Nicolae Sãrdãrescu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din IPJ Vâlcea. Din acest cerc de suspecti fac parte si apropiati din familie, despre unii dintre ei stiindu-se cã practicã cersetoria. Seful Politiei Berbesti, cms. sef Cristian Frâncu ne-a spus: “Varianta cu preotul din Târgu Cãrbunesti care a spus cã a deschis cartea si a reiesit cã fetita s-ar afla în Olãnesti, nu s-a confirmat. Nici varianta cã a fost vãzutã prin Râmnicu Vâlcea nu s-a adeverit, deocamdatã. Noi continuãm sã luãm în calcul orice pistã si sã scotocim peste tot”.
Elvira Loredana Ghioca de 9 ani a dispãrut pe data de 21 februarie, din pãrculetul unde se juca împreunã cu alti copii. La data disparitiei, fata era îmbracatã în pantaloni de culoare rosie cu dungã neagrã, pulover în romburi si purta sandale. Ca semnalmente, Elvira are 0,80 cm înaltime, pãr blond, ochi caprui, fatã ovalã si ten deschis. Cine poate oferi date despre acest copil este rugat sã sune imediat la numarul de urgentã 112. Ieri, la Politia Municipiului Râmnicu Vâlcea au fost adunati toti boschetarii din judet, copii din catacombele orasului si li s-a cerut sã dea informatsii dacã stiu ceva despre fetitã. Mai mult decât atât, tot ieri, la Scoala din Berbesti, politistii au oferit bomboane elevilor, pentru a-i face sã devinã mai comunicativi în legãturã cu eventualele informatii pe care le-ar ptea da în legãturã cu micuta Elvira. Anchetatorii sunt încã destul de suspiciosi în legãturã cu lipsa de transparentã a pãrintilor fetei. Vorbesc sacadat, cuvintele le sunt scoase ca cu… forcepsul si suspicini existã cu toptanul. (D.TÎRCOMNICU)
http://www.ziaruldevalcea.ro/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=2896

Cazul Ghioca – Seful anchetei, in concediu
Publicat de: „Jurnalul National” la data 2007-03-01
de Alexandra Chivu

In a opta zi de la deschiderea cazului in care se ancheteaza disparitia Elvirei Ghioca, coordonatorul cercetarilor si-a luat concediu pentru cateva zile, pasand indatoririle unui subaltern.
Contactat pentru a oferi date noi adunate din teren, politistul s-a eschivat scurt, desi in joc este viata unui copil despre care nu se stie mai nimic. „Sunt in concediu! Sunati la domnul Piron”, a declarat comisarul Nicolae Sardarescu, seful Serviciului de Investigatii Criminale al IPJ Valcea. Intre timp, la Berbesti, politistii bat pasul pe loc, luand in gluma insistenta presei privind derularea anchetei. „Cu ce noutati va intampin? Pai, vremea e frumoasa, aici e soare… Ce dracu’ sa mai facem? Am verificat ieri niste tigani din Balcesti care s-au si intors din Italia, dar nimic”, a precizat comisarul Cristian Francu, seful Politiei Berbesti.

AUDIERI. Intrucat exista suspiciuni ca micuta Elvira ar practica cersetoria, ieri la Politia RamnicuValcea au fost adusi mai multi boschetari, pentru a fi audiati. Elvira Ghioca, in varsta de 9 ani, a disparut la data de 21 februarie 2007, din Parcul Berbesti. In ziua disparitiei, fata era imbracata in pantaloni rosii, pulover in romburi si purta sandale. Elvira are parul blond si ochii caprui. Cine poate oferi date despre acest copil este rugat sa sune imediat la numarul de urgenta 112 sau la redactia Jurnalului National. Alti trei copii figureaza ca fiind disparuti in evidentele politiei valcene. Ilie Ursu, de 14 ani, din Ramnicu-Valcea nu a mai fost vazut din 10 noiembrie 2006, cand a plecat din comuna Bujoreni, unde se afla la o familie in plasament. Victor Busui, de 15 ani, din Calimanesti a disparut la zece zile dupa Ilie, din Centrul de Plasament Nr. 4 din Ramnic. Dragos Mucalu, de 12 ani, a disparut in acelasi mod si in aceeasi perioada din Serviciul de Adapost Temporar pentru Copilul Delincvent. Se stie ca el frecventeaza municipiul Slatina. In cazul celor trei, oamenii legii nu cunosc nici macar semnalmentele.
http://www.jurnalul.ro/articol_73349/cazul_ghioca___seful_anchetei__in_concediu.html

Loredana Ghioca – cãutatã si prin cimitire
Publicat de: „Editie Speciala de Oltenia” la data 2007-03-03
de Letitia LAZÃR, Dorel TIRCOMNICU

• Anchetatorii au pus sub lupã toate masinile care au intrat si iesit din oras
Cimitirele din Berbesti si nu numai au fost rãscolite fãrã niciun folos

A trecut mai bine de-o sãptãmânã de când, din Berbesti, din fata blocului, a dispãrut subit Loredana-Elvira Ghioca, o fetitã de numai nouã ani. Pãrintii au anuntat incidentul abia a doua zi. Initial ei au crezut cã fata s-a dus la bunicii aflati la un kilometru distantã. Loredana este de negãsit, asa cã anchetatorii o cãutã pânã si prin cimitire, pe matca pârâului Tãrâia si in subsolurile blocurilor.
Ieri, politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale Vâlcea, cei din orasul Berbesti si din localitãtile limitrofe au tras linie si au adunat, punând pe tapet tot ce s-a fãcut pentru descoperirea fetitei dispãrute la data de 21 februarie. Intr-un comunicat de de presã al IPJ Vâlcea, se specificã o paletã foarte amplã de activitãti ce au fost efectuate pentru a da de urma copilei.
Dupã ce s-a fãcut cercetarea la fata locului si a fost intocmitã fisa copilei, Loredana-Elvira Ghioca a fost datã in urmãrire generalã. Desi vremea nu a fost tocmai prielnicã, câinii politisti Vadal si Fan au fost pusi sã ii ia urma, insã, tinând cont cã trecuse deja o noapte si cãzuse ceva rouã, patrupezii s-au invârtit fãrã sã stabileascã directia in care s-a indreptat micuta. In ajutorul politistilor au venit si gardienii publici, localnicii din zonã, membrii Asociatiei Vânãtorilor si Pescarilor, dar si ai Directiei pentru Protectia Copilului Vâlcea.

Nicio pistã nu a dus la gãsirea copilei
Dupã ce au intrat in posesia hãrtii topografice a orasului Berbesti, echipe mixte de politisti, jandarmi, gardieni publici, pompieri si localnici au scotocit zona, luând la puricat locurile de joacã ale fetitei, toate apartamentele din oras, casele pãrãsite, podetele si fântânile.
Cu ajutorul politistilor de la trafic feroviar, au fost controlate tunelurile CFR, cimitirele din zonã, dar si pârâul Tãrâia. Toti oamenii care dãdeau nas in nas cu echipa de anchetatori au fost opriti si intrebati dacã stiu ceva despre copilul dispãrut. Desi toate informatiile au fost luate in serios, niciuna nu a constituit o pistã palpabilã, care sã conducã la descoperirea adevãrului. Poza micutei si imagini din timpul scotocirilor au fost fãcute publice in ziarele locale si centrale, dar si la televiziuni. Tinând cont de colaborarea oarecum greoaie a pãrintilor micutei cu anchetatorii, angajatii Directiei pentru Protectia Copilului Vâlcea i-au chemat pe acestia la consiliere, iar fotografii ale Loredanei au fost transmise prin e-mail la toate directiile judetene din tarã.

Bolnavii internati in salon cu micuta, interogati
Ca urmare a faptului cã fata a fost internatã in spital in perioada 24 ianuarie – 2 februarie, pentru o operatie de apendicitã, au fost contactati toti cei internati in acea perioadã in unitãtile sanitare si care s-au aflat in apropierea Loredanei, dar datele obtinute nu au fost concludente.

“Azi (ieri – n. r.) continuã verificãrile masinilor ce au intrat in oras in ziua disparitiei. Mai erau vreo doi – trei soferi pe care politistii
trebuia sã-i interogheze”, Cms. Marcel Sãrdaru, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vâlcea

Rudele Elvirei, dar si fosti puscãriasi au fost luati la bani mãrunti
In tot judetul, prin gãri, autogãri, in mijloacele de transport in comun, prin piete, hoteluri sau in zone foarte aglomerate au fost afisate poze de-ale Elvirei. N-au scãpat din vizorul anchetatorilor nici boschetarii, copiii strãzii si cersetorii, in speranta cã va fi gãsit un indiciu care sã ajute la identificare. Dacã in prima fazã, cãutãrile au cuprins, pe lângã orasul Berbesti, comunele Alunu si Grãdistea, acestea au fost extinse dincolo de granitele judetului, la Târgu Cãrbunesti, Scoarta – Gorj, zone unde locuiesc persoane care vin si pleacã frecvent din orasul Berbesti. Si rudele fetitei, unele din comuna Joita – Giurgiu, din judetul Gorj sau din Bucuresti au fost intrebate dacã stiu ceva despre fetita dispãrutã. N-au scãpat de puricat nici psihopatii si fostii puscãriasi.
http://www.editie.ro/mod.php?mod=stiri&idstire=40768

Data disparitiei, inca incerta
Publicat de: „jurnalul National” la data 2007-03-05

In ultimele zile, declaratiile date de diferiti localnici, dar si de apropiati ai familiei ingreuneaza mersul anchetei, intrucat acestea fie sunt contradictorii, fie se schimba. Daca initial se stabilise ca Elvira Ghioca plecase la bunica ei, ulterior au aparut persoane care contrazic aceasta afirmatie. Exista suspiciuni ca minora nu ar fi disparut la data de 21 februarie. (A.C.)
http://www.jurnalul.ro/articol_73621/observator___romania_in_5_minute.html

60 de colegi au cãutat-o joi timp de trei ore
Publicat de: „Curierul de Valcea” la data 2007-03-10

În data de 21 februarie un copil de 9 ani dispãrea din apropierea locuintei sale. Dupã mai bine de douã sãptãmâni de cercetãri, despre Elvira Loredana Ghioca nu se stiu mai multe decât la data disparitiei. Si asta în ciuda eforturilor disperate depuse de sute de oameni care au participat în tot acest rãstimp la cãutarea sa.
Zilele trecute, timp de trei ore, 60 de elevi din clasele a XI-a ale Grupului Scolar al orasului au cãutat-o prin tot Berbestiul, pânã la limita cu localitãtile învecinate: Alunu, Sinesti, Copãceni si Mateesti. Alãturi de copii s-au aflat si vânãtori, jandarmi, militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, gardieni, politisti, voluntari. Practic peste 100 de oameni au luat din nou la scotocit toate zonele în care micuta s-ar fi putut afla, inclusiv locatiile improvizate. Aria de desfãsurare a depãsit 100 hectare.
Reamintim – Elvira Loredana Ghioca de 9 ani a dispãrut pe când se afla la joacã în parcul orasului Berbesti, ziua în amiaza-mare. Micuta avea 1,20 metri înãltime, pãr blond, ochi cãprui, fata ovalã, ten deschis. Era îmbrãcatã în pantaloni de culoare rosie cu dungã neagrã, pulovãr de in în mai multe culori, iar în picioare purta sandale. Persoanele care pot oferi orice fel de date despre aceastã copilã sunt rugate sã sune la 112. (Daciana Mitrache)
http://www.curierul.ro/index.php?idarticol=65886&idziar=1726&nrziar=4888&domeniu=Ceasul+r%E3u&theway=articol&dataziar=10.03.2007

Continua cautarile fetitei din Berbesti
Publicat de: „Gazeta de Valcea” la data 2007-03-10
Sergiu MIR

Elevii au participat impreuna cu oamenii legii la actiunile de cautare ale minorei
• Politisti, jandarmi, dar si elevi au scotocit padurile din zona Berbestiului

Cautarile minorei Loredana Elvira Ghioca continua. Politistii din orasul Berbesti au organizat, joi, 8 Martie, inca o actiune prin care s-a incercat gasirea fetitei sau unor indicii care sa duca la descoperirea acesteia. Potrivit subcomisarului Marcel Sardaru, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ), actiunea a vizat cu precadere locatiile improvizate in care fetita s-ar fi putut adaposti.
„La aceasta actiune au participat aproximativ 60 elevi din trei clase de-a XI-a, sapte vânatori, 14 jandarmi, militari de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, 8 gardieni, aproximativ 30 politisti, voluntari, totalul efectivelor participante depasind cifra de 100 de persoane, cu o arie de desfasurare de peste 100 hectare.”, a declarat subcomisarul Sardaru. Cautarile s-au desfasurat in zonele din imprejurimile orasului Berbesti, participatii la actiune scotocind prin zone impadurite sau nu, pâna la limita cu localitatile Alunu, Sinesti, Copaceni, Mateesti. Nici de aceasta data rezultatul nu a fost unul fericit, echipele angajate in cautare neputând sa descopere vreun element semnificativ.
Reamintim ca Elvira-Loredana Ghioca, de 9 ani, a disparut in imprejurari necunoscute din parcul orasului Berbesti, judetul Valcea, pe 21 februarie, in jurel orei 13.00. Semnalmente: inaltime 1,20 m, par blond, ochi caprui, fata ovala, ten deschis. La momentul disparitiei, fetita era imbracata cu pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulovar de in in mai multe culori, iar in picioare purta sandale. Persoanele care pot oferi date despre minora sunt rugate sa sune la numarul de urgente 112 sau sa anunte cel mai apropiat post de politie.
http://www.gdsvl.ro/comentarii/articole/2007-03-10/59796

Fetita dispãrutã în Berbesti, Vâlcea, nu a fost gãsitã
Publicat de: „PRO TV” la data 2007-03-11

Pãrintii Loredanei, fetita de 9 ani dispãrutã în urmã cu douã sãptãmâni din Berbesti, sunt punctul de a claca. Ancheta politiei bate pasul pe loc. Desi poza copilei a fost rãspânditã în tot judetul Vâlcea, nimeni nu a vãzut si nu a auzit nimic despre ea.
Mama fetitei spune cã politistii nu i-au fost de prea mult ajutor. Din 21 februarie, data disparitiei micutei, nu au mers decât pe piste false.
Au bãtut toate coclaurile dupã ea. Au mers prin gãri, autogãri si i-au lipit poza pe toate geamurile. În zadar. Loredana a intrat parcã în pãmânt. Politistii par oarecum resemnati, spun apropiatii micutei.
Intreaga stire tv, aici:
http://www.protv.ro/stiri/social/fetita-disparuta-in-berbesti-valcea-nu-a-fost-gasita.html

Fetita rapita pe drumul spre casa bunicii sale
Publicat de: „Jurnalul National” la data 2007-03-14
Alexandra Chivu

Iakab Roxana este din Hoghiz si a disparut la 4 noiembrie 2006. Avea atunci 4 ani si 11 luni. Simon Andreea e din Miercurea-Ciuc. Avea 9 ani cand a disparut, la 15 decembrie 2005. Tot 9 ani are si Ghioca Elvira, disparuta din Berbesti (Valcea) la 21 februarie anul acesta. In toate cele trei cazuri exista suspiciunea ca fetitele au fost rapite. Nici una dintre ele nu a fost inca gasita.

21 februarie. O zi normala, care intr-o clipa s-a transformat in cosmar. Elvira Ghioca, in varsta de 9 ani, disparea inexplicabil din Berbesti – Valcea. Ultima oara, fetita a fost vazuta in jurul orei 14:00, cand se dadea in leaganele din fata blocului.

DISPARITIA. In parc mai erau si alti copii iesiti la joaca. Elvira a fost singura care a disparut… De atunci, hohotele de plans ale mamei se pot auzi de pe scari. „Mi-a disparut fetita! De ce tocmai ea?”, se tanguie Felicia Purcaru. Cu mainile tremurande si cu ochii in lacrimi, mama spune povestea acelei miercuri blestemate. „Nu a fost la scoala, o operasem de apendicita si era slabita. Pe la 7:30 dimineata a iesit afara, la joaca. Apoi s-a intalnit cu bunica ei si au mers la cofetarie, dupa ce primise 10.000 de lei. Pe la 11:00 fara ceva am trimis-o dupa apa. Tin minte ca a venit si a aruncat nervoasa sticlele in pat. A plecat din nou afara, pe la 12:00. Iesise cu Andrei, fratiorul ei. M-a strigat ca ceilalti copii nu o lasa la leagane si am iesit pe geam. A fost ultima oara cand i-am vazut chipul”, isi aminteste mama. Apoi, Andrei a urcat la masa, iar Elvira a ramas afara. Cand fratele cel mic a coborat, fetita deja disparuse. Dar parintii nu s-au ingrijorat, au crezut ca fata plecase la bunica din Sinesti, unde obisnuia sa mearga adesea singura. „Era indrazneata de fel si descurcareata. Seara nu ne-am facut griji, crezand ca e la mama mea. Apoi, cand a venit ea si mi-a spus ca Elvira nu a ajuns acolo, mi s-au muiat picioarele”, a marturisit Felicia Purcaru. Disparitia a fost reclamata la Politia din Berbesti abia a doua zi. La 22 februarie, ora 11:30.

SCOTOCIRI. Imediat, o echipa de politisti insotiti de gardieni a inconjurat zona din care disparuse fetita. In aceeasi zi au fost adusi si doi caini de urma. Fadal si Fan au cautat-o din parc, pe o raza de aproximativ 2 kilometri, pana la casa bunicii, unde s-a presupus ca se indrepta fata. In prima zi, la scotociri au participat peste 100 de persoane. Evenimentul a fost anuntat imediat la IJP Valcea, iar Elvira – data in urmarire nationala. A fost solicitata harta topografica a orasului Berbesti si s-au constituit echipe mixte, compuse din politisti, jandarmi, gardieni publici, pompieri civili. Ei au periat si scotocit zona, incepand din locul disparitiei si acoperind, in cercuri concentrice, intreaga arie in care s-ar fi putut afla fata. S-a cautat in blocuri, subsoluri, apartamente sau case parasite, podete, fantani, tuneluri, pe albia paraului Taria, in cimitire si zone impadurite. Suspiciunea de inec a fost inlaturata, intrucat apa paraului ajunge abia la glezne. In urmatoarele zile au fost lipite afise cu fotografia copilei, iar politistii au facut verificari la toate unitatile spitalicesti, centrele de ocrotire si internare a minorilor, fiind luata in calcul operatia de apendicita pe care fetita o facuse, in perioada 24.01-02.02.2007, la Spitalul Judetean Valcea.

DESCINDERI. Pe 24 februarie, politistii de la Investigatii Criminale Valcea au descins, insotiti de mascati, in barurile, restaurantele si discotecile de pe raza orasului Berbesti. Atunci, localitatea a fost inchisa pentru cautari si toate masinile au fost perchezitionate. Existand suspiciunea ca fata a fost scoasa din localitate, cercetarile s-au extins in orasul Balcesti, comuna Alunu, comuna Gradistea, in Tg. Carbunesti si comuna Scoarta din judetul. Gorj, zone locuite de cetateni care frecventeaza orasul Berbesti. La aceste activitati a fost cooptat si ofiterul de etnie rroma din cadrul IPJ Valcea. Cautarile n-au avut nici un rezultat… In tot acest timp, pe numarul de urgenta 112 s-au primit zeci de apeluri de la cetateni care sustineau ca au vazut-o pe micuta. De fiecare data insa au fost gasite numai fetite ce-i semanau. La o saptamana de la disparitie, politistii au confirmat ca rapirea este cea mai plauzibila varianta, dupa ce au fost audiate toate rudele, dar si cunostinte ale familiei.

PROFIL. Familia fetitei nu este privita cu ochi buni. Nici macar de politisti. Parintii nu sunt casatoriti civil, desi tatal i-a declarat la nastere pe toti cei trei copii ai lor. Amandoi sunt someri, iar barbatul este singurul care munceste cu ziua. Inainte, el a lucrat la Exploatarea Miniera, si-apoi a iesit cu ordonanta. Desi sunt saraci si traiesc inghesuiti intr-o garsoniera, ei spun ca isi iubesc copiii. In afara de Elvira, mai au un baietel de 7 ani si o fetita de 6 ani. Despre Elvira, vecinii spun ca e o fata cu tupeu, care intra in vorba cu oricine si uneori raspundea obraznic.

GOLURI. In cea de-a opta zi de ancheta, pe teren o mai cautau pe Elvira aproximativ 40 de persoane. Scotocirile incetasera dupa primele zile. Politistii s-au plans de faptul ca, dupa cei 500 de metri pe care Elvira ii parcursese pe drumul spre bunica, „se rupe filmul”. Exista patru martori care au vazut-o pe fetita trecand pe un pod peste o cale o ferata, aflat in apropiere de casa bunicii. Din acest punct, nimeni nu mai stie nimic de ea.
Au existat si inca mai exista suspiciuni ca fata ar practica cersetoria, motiv pentru care, in a noua zi de cercetari, au fost adunati boschetarii, pentru a fi amprentati si audiati. Politistii din Berbesti spun ca in oras nu exista persoane care sa fi fost cercetate pentru violuri sau pentru relatii sexuale cu minori. Rudele Elvirei sustin ca tiganii ar putea avea legatura cu disparitia fetei. Au un suspect, unul de care, spun ei, „Elvira se plangea mereu. Ca s-a luat de ea, ademenind-o cu bani, pentru lucruri necurate. De la data disparitiei, domnul acesta, si cand ne aude in strada vorbind de fata, se opreste langa noi si trage cu urechea”. Desi saptamana trecuta s-a anuntat ca suspectii vor fi testati cu poligraful, procedura e inca amanata. „Ca sa fie acceptati, suspectii trebuie sa nu fi consumat bauturi alcoolice inainte cu o saptamana, sa nu fie cardiaci. In al doilea rand trebuie sa fie si ei de acord, potrivit cerintelor UE”, a precizat subcomisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvant al IPJ Valcea.

SOLIDARITATE. La doua saptamani de la disparitia Elvirei Ghioca, politia a reluat scotocirile in zona. La ultima actiune au participat 30 de politisti, 14 jandarmi, 7 vanatori militari ISU si gardieni. Dar si 60 de elevi din localitate, veniti voluntari. Au fost rascolite peste 100 de hectare, in Berbesti, in zonele impadurite, in comunele Alunu, Sinesti, Mateesti si Copaceni. Nu s-a gasit insa nici o urma. Ieri, la Berbesti a ajuns un ofiter de la Serviciul Investigatii Criminale din IGPR. Politistii sustin ca, in urma investigatiilor specifice, au reusit sa prinda o pista de lucru care, spera ei, va duce la gasirea fetitei.

SIMONA SI ROXANA
Au trecut 15 luni de cand Simon Andreea (foto dreapta) a disparut din fata blocului. Politistii care investigheaza cazul ii monitorizeaza in continuare pe suspecti. Si asteapta ca si Parchetul sa se implice, activ si profesionist, pentru rezolvarea acestui caz extrem de complicat.
Nici Iakab Roxana nu a fost inca gasita. A disparut acum 5 luni din scara blocului. Din investigatiile politiei rezulta ca fetita a fost rapita. Ambele cazuri sunt in atentia conducerii IGPR, care le declara ca fiind prioritare.
http://www.jurnalul.ro/articol_74344/fetita_rapita_pe_drumul_spre_casa_bunicii_sale.html

O luna fara Elvira Ghioca
Publicat de: „Jurnalul National” la data 2007-03-22

Ieri s-a implinit o luna de la disparitia Elvirei Ghioca (9 ani) din Berbesti – Valcea. Politistii care se ocupa de caz fac in continuare investigatii. Informatiile aparute zilele trecute, potrivit carora minora ar fi fost vazuta in comuna Slatioara, nu s-au confirmat. Parintii Elvirei, bunica, dar si un cunoscut al familiei au fost testati cu poligraful, iar declaratiile lor s-au dovedit a fi reale. Fetita a disparut la 21 februarie, in drum spre casa bunicii. Cei care pot oferi informatii despre ea sunt rugati sa sune la 112. (Alexandra Chivu)
http://www.jurnalul.ro/articol_74934/observator___romania_in_5_minute.html

Lungul drum spre nicaieri
Publicat de: „Jurnalul National” la data 2007-05-02
de Alexandra Chivu

Se spune ca asasinul se întoarce întotdeauna la locul crimei. Asa ar trebui sa faca si Politia. În Franta, de pilda, cei care investigheaza o disparitie se întoarc la „locul faptei”, dupa o vreme, exact în ziua saptamânii si la ora când s-a petrecut evenimentul, pentru a vedea „rutina” acelei zone. În cazul fetitei de la Berbesti, reporterul Jurnalului National a facut aceasta radiografie.

Fata a disparut la 21 februarie 2007. Ne-am întors la Berbesti tot într-o miercuri, la 25 aprilie 2005. S-au scurs 65 de zile… si ceva, fara pustoaica blonda. Acasa, a venit o scrisoare. Pentru Elvira. Surioara socoteste agatata în uluci. „M-a strigat spiritul ei”, „Mami, vine azi?”, „Au luat-o tiganii!”, „Continuam cercetarile…”, „Am deschis cartea. E în viata”, „Nu mai apare…”, „Da’ de ce?”…
Politia merge pe firul ei, ancheteaza în continuare. Parintii bocesc si asteapta. Oamenii merg la serviciu, unii râd, altii înjura la sosea. Îsi baga si îsi scot, afisele cu Elvira s-au îngalbenit pe stâlpi. Monotonie în orasul carbunelui. Ne-am întors la locul cu pricina. Bine, bine, toate au mersul lor. si ea? „Ea n-a mai apucat sa termine drumul…”, îmi sopteste gândul. Povestea unei miercuri. Caci tot într-o miercuri a disparut Elvira Ghioca, adica Bianca. Mai toti i-au spus asa, la voia mamei. „Mi-a murit o fetita când avea doua luni si o chema tot Elvira. Se spune ca poarta ghinion, si atunci am strigat-o Bianca”, spune Felicia Purcaru, mama micutei disparute.

ORAR. Blocul ei, ca o vizuina, duhneste. Peretii mozoliti miros a urina, scarile sunt tapetate cu coji de seminte. Ora 11:47. Acasa la Elvira nu e nimeni. Doar becul sta aprins de doua zile. Mama e data disparuta si ea de vecinii curiosi. De bati pe la usi, nu-ti raspunde nimeni, desi simti suflari lânga tocul usii. „N-am mai vazut-o. O dormi poate. Daca nu, e posibil sa fie la Mirel, ala cu care traieste ea, pompierul… Tatal Elvirei? Ista o plecat de acasa, dupa ce l-au batut si a stat în spital”, povestesc vecinii. La usa lui Mirel nu raspunde nimeni, nici dupa batai zdravene. Ora 12:50. Îsi fac aparitia gunoierii. În fiecare miercuri au drum cam la aceeasi ora, la ghenele din spatele ghetourilor. Vin cu un tractor, cu o remorca. Mama Elvirei nu apare. Locurile de joaca sunt înca goale. 13:10. Zeci de copii inunda strazile. Calca pe acelasi drum, care pe Bianca o ducea la bunica, în Slavesti. Ca sa ajungi acolo, îti trebuie 20 de minute la pas vioi. Se trece calea ferata, pe unde circula marfarul cu carbune. Pe strada merg o groaza de masini straine, unele cu o viteza, mai sa te ia pe sus. Spre bunica, o tai la stânga. Pe o ulita linistita, cu case lipite, cu macadam. Cascioara femeii e modesta, dar curata. Are în fata o biserica cu cimitir, un chiosc. Ora 13:40. O camioneta neagra, cu racoritoare si numar de Bucuresti, aprovizioneaza. Trece frecvent pe acolo.

TRISTETE. „M-a distrus fata asta! 11 zile n-am pus gura pe nimic. N-am putut. E luata de cunoscuti. Ea nu pleca fara sa anunte!”, izbucneste Elena Mircea, bunica fetitei. Slana din brate sta sa-i cada. Andreea, surioara mica a Biancai, se ambitioneaza sa escaladeze gardul. Are ochii ei. Putin mai tristi, caci Bianca nu se vede la capatul ulitei. Batrâna nu se poate abtine. Trebuie sa-si goleasca sufletul. Altfel o termina de tot durerea. „În ziua aceea, în fata casei a întors o masina neagra, cu numar de Olt. Am simtit un fior rece si am auzit-o pe fata cum m-a strigat. M-am întors, caci parea lânga mine. Un domn, cu palarie neagra si ochelari, s-a lasat pe spate în masina. Cred ca a fost spiritul ei, ca ea era ascunsa acolo”, marturiseste femeia. Fetita balaie, cocotata pe gard, se molipseste si ea de nelinistea bunicii. E trista si îsi matura întrebarile fara raspuns cu privirea.

SCOTOCIRI. Ora 14:00. Pe strada din fata blocului îsi face mereu aparitia un barbat între doua vârste. Se uita de fiecare data insistent. Imaginea lui e tulburata de aparitia mamei grabite, cu buletinul în mâna. În casa, Felicia îsi aminteste ca Bianca se uita la televizor. Urmarise chiar cazurile Andreei Dodan si Larisa Chelaru. „O captau stirile despre ele. Mi-a spus: „«Mami, eu nu ma urc niciodata la altii în masini. Nu stau eu dupa o ciocolata»”. Între timp, drumul care duce spre bunica ramâne pustiu. E simplu. Elevii intra la ore, autobuzul opreste în statie, dar nu sta mult, nu se aglomereaza. În schimb, dupa 14:30, locurile de joaca sunt pline. Exact ca în acea miercuri. Subsolul e un focar de infectie. Plin de apa si saci cu gunoaie, resturi de textile. Intram ca sobolanii, sa mai scotocim ce putem. La fel si blocul parasit, unde oamenii s-au obisnuit sa arunce orice deseu. „Ar putea fi bagata într-un sac, dar ce sa gasim singure în gaurile astea adânci?”, se întreaba bunica.

MESAGERI. Acasa, a venit o scrisoare. E pe numele Elvirei. Tocmai de la Bistrita Nasaud. Începe cald, cu „Draga familie…”. Scrisul pare de copil, dar textele biblice care apar în cele patru pagini sunt gândite de un om matur. Expeditoarea, doamna Victoria, zice ca s-a rugat si ca Domnul i-a aratat ca fata e în viata. În esenta, scrisoarea, inexplicabil pusa pe numele Elvirei, disparuta de mai bine de doua luni, este un text religios, expediat dinspre Biserica Penticostala Crestina. Mizând pe labilitatea familiei, o încercare de prozelitism. „Vi se cere numai sa va întoarceti la pocainta…”, se arata în text. Capacul este pus de PS-ul de la sfârsitul scrisorii: „Daca vreti sa aflati cauza pentru care Dumnezeu (…), va rog sa îmi raspundeti la aceasta scrisoare”. si-apoi, brusc, tot zbuciumul e pus pe seama drumului blestemat. Caci Miercuri e ziua de nastere a disperarii.

PRESIMTIRE
„E luata de cunoscuti. Ea nu pleca fara sa anunte! În ziua aceea, în fata casei a întors o masina neagra, cu numar de Olt. Am simtit un fior rece si am auzit-o pe fata cum m-a strigat. M-am întors, caci parea lânga mine. Un domn, cu palarie neagra si ochelari, s-a lasat pe spate în masina. Cred ca a fost spiritul ei, ca ea era ascunsa acolo”
Elena Mircea
bunica fetitei disparute

FATA STIA
„Urmarise la televizor cazurile Andreei Dodan si Larisa Chelaru. O captau stirile despre ele. Mi-a spus: «Mami, eu nu ma urc niciodata la altii în masini, nu stau eu dupa o ciocolata»”
Felicia Purcaru
mama fetitei disparute

POLITIA BATE PASUL PE LOC
Politistii spun ca cercetarile continua, iar suspectii, printre care si rromii din diferite tabere, au fost testati cu poligraful de mai multe ori, la Craiova si Sibiu. Elvira Ghioca (Bianca) avea 9 ani si a disparut în dupa-amiaza zilei de 21 februarie din localitatea vâlceana Berbesti. Ultima oara a fost vazuta pe podul de cale ferata care duce înspre bunica. În ziua respectiva, fata era îmbracata cu pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulover în romburi, iar în picioare purta sandale. Elvira are 1,30 m înaltime, par blond si ochi caprui, fata ovala, ten deschis. Ati vazut acest copil?
http://www.jurnalul.ro/articol_78175/lungul_drum_spre_nic__259_ieri.html

500 de zile de la disparitia Elvirei
Publicat de: „PRO TV” la data 2008-07-15

In ultimul an, în România, în jur de 50 de copii au fost rãpiti de lângã familiile lor, pentru a fi agresati, sechestrati sau exploatati sexual.
Multi dintre ei se aflã încã pe lista celor 400, pe care Politia Românã nu a reusit sã-i gãseascã.
O cheamã Elvira, dar o strigau Bianca. Mamei îi mai murise o fetitã cu acelasi nume, la numai douã luni de la nastere, iar preotii spuneau cã aduce ghinion sã strigi copilul viu la fel ca pe cel mort. În urmã cu aproape un an jumãtate, Bianca nu a mai ajuns la bunica. Bãtrâna a crezut cã fata este acasã cu pãrintii, iar pãrintii au crezut cã a rãmas sã doarmã la ea, asa cum fãcea deseori.
Nu se stie dacã a fost rãpitã de pe ulita bunicii, de pe strada principalã sau dacã a fost ademenitã în altã parte. Este sigur cã nu a plecat de bunãvoie. Era prea micã pentru a se gândi la asa ceva, spun politistii.
Felicia Ghioca a rãmas cu ceilalti doi copii. Andrei are opt ani, iar Ana sapte. Se teme acum si pentru vietile lor, la fel cum se teme pentru copilul pe care nu l-a mai vãzut de atâta amar de vreme.
Mama si bunica sunt convinse cã oameni din oras le-au furat fata. Vorbesc de tigani nomazi care ar fi putut sã o ducã în Spania, Italia sau Franta. Politia judeteanã a dat-o în urmãrire prin Interpol. Anchetatorii au fãcut numeroase razii în zonã si în judetele Dolj si Gorj, printre retelele de traficanti de carne vie. Nici urmã de Bianca.
http://www.protv.ro/stiri/tu-stii-ce-mai-face-copilul-tau/tu-stii-ce-mai-face-copilul-tau-500-de-zile-de-la-disparitia-elvirei.html

ELVIRA GHIOCA – ANCHETĂ FĂRĂ REZULTAT
O fetiţă de nouă ani, dispărută din 2007
Jurnalul National, 3 martie 2009
de Paula Anastasia Tudor, Andreea Sminchise

Elvira Loredana Ghioca a dispărut la 21 februarie 2007 din oraşul Berbeşti, jud. Vâlcea. Avea 9 ani şi ieşise la joacă. S-au împlinit doi ani de când a început ancheta, iar cercetările nu au dus la nici un rezultat. Deşi nu au dovezi în acest sens, principala pistă a anchetatorilor este că fetiţa a fost victima traficului de persoane. Răpită pentru a fi folosită la cerşit.

Toată lumea o striga Bianca, deşi nu acesta era numele ei. „Eu am mai avut o fetiţă şi mi-a murit. O chema Elvira Loredana. Şi eu, de rău ce mi-a părut de aia, i-am pus numele ăşteia tot Elvira Loredana. Toată lumea mi-a zis că nu-i bine, că de ce îi zic la fel… Când era ea mică, avea o păpuşă cu o de-aia prinsă aicea (n.r. – la încheietura mâinii), pe care scria Bianca. Şi surorile mele i-au tot zis Bianca, Bianca, şi aşa i-a rămas fetii numele. Deci, o strigam toţi Bianca”, povesteşte Felicia Purcaru, mama fetiţei.
Tatăl Biancăi şi-a părăsit familia la scurt timp după dispariţie. Cel cu care locuieşte acum Felicia Purcaru a fost pompier, dar a stat şi după gratii, un an, pentru furt

FILMUL UNEI DISPARIŢII
Părinţii fetiţei locuiau în cartierul de blocuri din Berbeşti. Bianca, sora şi fratele ei – Alexandra (5 ani) şi Andrei (7 ani) – stăteau la bunica maternă, în satul Slăveşti, la nici un kilometru de locuinţa mamei. În seara dinaintea dispariţiei, bunica, Elena Mircea, a adus copiii la bloc. „Trebuia să plec a doua zi la Mihăeşti, îl aveam pe bărbatu-meu în spital şi n-aveam cu cine să-i las”, îşi aminteşte bătrâna. La 21 februarie, dimineaţa, a venit la fiica ei. Bianca i-a ţinut calea şi i-a cerut s-o ia şi pe ea la bunicul, la spital. „Maşina cu care mergeam era plină. N-avea loc. I-am zis «nu pot să te iau, mamaie, dar vin după tine când mă întorc». Şi i-am dat 5.000 de lei. Nu a vrut. S-a pus pe plâns. Şi m-am dus sus, la maică-sa, cu ea şi am lăsat-o acolo”, spune Elena Mircea. Mama Biancăi povesteşte că apoi, în jurul orei 10:00, fetiţa s-a dus cu o vecină să ia apă. În spatele cartierului de blocuri din Berbeşti, peste calea ferată, e o cişmea. „I-am dat o sticlă de două kile şi zice – «Nu, dă-mi două!». I-am dat două. I-am zis că nu poate să le ducă. Ea a zis – «Ba le aduc!». A venit cu sticlele, le-a pus în pat şi zice – «Mami, eu mă duc la tanti Maria», e o femeie aici la noi. I-am zis – «Ce să mai cauţi la ea?». Zice – «Ba mă duc!». A ieşit şi dusă a fost. Pe la 12:00 a venit copilul (n.r. – Andrei, fratele mai mic al Biancăi) acasă, să mănânce. Şi i-am zis – «Bine, mă, de ce n-ai adus-o şi pe Bianca să mănânce?». Zice – «N-a vrut să vină!». Am strigat-o eu să vină, dar n-a venit. Era 2:00 (n.r. – 14:00) fără ceva. Apoi, am auzit-o plângând, că avem parcul aici în spate. Am ieşit pe geam şi zic – «ce-i fată?». Zice – «Nu mă lasă Ionuţ să mă dau şi eu în tobogan». Zic – «Lasă, mămică… te dai şi tu după ce or pleca ei acasă». De atunci, n-am mai văzut-o”, reface Felicia Purcaru filmul acelei zile de miercuri.
În jurul orei 16:00, bunica, întoarsă de la spital, a venit la blocuri, să le ia pe cele două fetiţe – Bianca şi Alexandra. A găsit-o în casă doar pe cea mică. Spune că a întrebat de Bianca şi, chiar în acel moment, a intrat pe uşă Andrei, fratele fetiţei. „Zice – «Mami, io pe Bianca n-o văzui de mult. O căutai pe la gară, pe la punte» – nu ştiu pe unde a mai zis. Parcă a trecut un fior rece prin mine. Zic – «I-auzi, fată, du-te după fată!». Ea a strigat de pe geam o vecină – «Simona, Simona!». Aia a răspuns şi a întrebat-o – «Bianca-i pe la voi?» Zice – «Nu, se joacă» – nu ştiu pe unde a zis. O văzuse şi aia mai de mult, da’ n-o văzuse atunci, în momentul ăla. Dacă am auzit aşa, eu n-am mai stat s-o caut. Am plecat, că aveam pe maică-mea de 90 de ani, căzuse de pe scară. Am luat-o doar p’a mică şi-am plecat.” Spre seară, bătrâna s-a gândit să meargă din nou la blocuri, după Bianca. N-a lăsat-o însă inima s-o mai plimbe pe drum pe cea mică, Alexandra, şi nici nu vroia s-o lase singură. Aşa că n-a mai plecat.
Felicia Purcaru spune că nu s-a îngrijorat. Băiatul cel mic i-a spus mai târziu că „i-au zis nişte fete că Bianca a plecat la mamaia, la vale”. „Eu, cu gândul că fata era foarte isteaţă, se ducea, venea, toată ziua făcea drumul ăsta, n-am dat importanţă”, îşi aminteşte mama.
Abia a doua zi dimineaţă, în jurul orei 9:00, tatăl Biancăi s-a întâlnit cu bunica. Se dusese să ia pâine de la chioşcul aflat lângă casa bătrânei. De acolo îi dădeau „pe caiet”. „L-am văzut şi i-am zis – «De ce n-o aduseşi şi pe Bianca, să se joace cu asta mică, că mai am şi eu treabă?». El zice – «Păi, Bianca nu-i aicea?». Vă daţi seama că am crezut că pic jos din picioare când am auzit că nu e Bianca. Şi am plecat la bloc. Felicia a crezut că glumesc când i-am spus că nu e la vale fata. Şi am plecat la Poliţie”, povesteşte Elena Mircea.
Bunicii fetiţei plâng de câte ori vorbesc despre ea. Bătrânul, semiparalizat, abia mai poate vorbi, dar când aude numele Biancăi i se umezesc ochii

ULTIMUL LOC: DN 67
Potrivit comisarului Valeriu Piron, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din IJP Vâlcea, imediat ce s-a primit sesizarea dispariţiei tot serviciul Investigaţii Criminale s-a pornit către Berbeşti. Pe lângă aceştia, au fost chemaţi şi lucrătorii de poliţie de la posturile din Horezu, Berbeşti şi Bălceşti, jandarmii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi gardienii publici. „Am constituit echipe mixte cu poliţist, pompier, jandarm, gardian şi, pe baza hărţii oraşului, s-au luat la scotocit scări de bloc, subsoluri, bazinele de apă de peste calea ferată, curţi, albia râului Tăria. În aceeaşi zi am adus şi câini, dar n-au fost rezultate, mai ales că părinţii ne-au anunţat dispariţia copilei abia a doua zi. De jur împrejur, pe o rază de 4 km, am intrat în fiecare curte şi am căutat în fiecare şură şi pod şi spre Bălceşti, şi de la Bălceşti încoace”, spune comisarul Piron.
Conform informaţiilor obţinute de anchetatori, la 21 februarie 2007, Bianca a ieşit la joacă în jurul orei 11:30. Pe la ora 13:00 a fost văzută în faţa blocului de un vecin. Cam pe la aceeaşi oră, fochistul centralei termice aflate lângă bloc le-a spus poliţiştilor că a văzut-o lângă magazia de lemne şi că i-a dat nişte sticle, rugând-o să-i aducă apă de la cişmea. Drumul spre izvorul de apă trecea pe lângă cantonul de cale ferată, unde Bianca a mai primit două sticle de la acar. Fata s-a întors cu apa la cantonier în jurul orei 13:30, a lăsat sticlele şi şi-a văzut de drum. La fochist însă n-a mai ajuns cu ele. Sau cel puţin aşa le-a declarat el anchetatorilor. Bărbatul a fost supus ulterior testării poligraf şi exclus din cercul de suspecţi pentru că, spun poliţiştii, există persoane care au văzut-o pe fetiţă şi după ora la care ea s-ar fi întâlnit cu fochistul.
Între orele 14:00 şi 15:00 Bianca a fost văzută pe strada principală, lângă o cantină din Berbeşti. „Fetiţa era cunoscută şi pentru că era foarte vioaie şi vorbăreaţă, dar şi pentru că mama ei fusese una dintre frumuseţile Berbeştiului în tinereţe. A fost, pare-mi-se, contabilă”, spune comisarul Valeriu Piron. La ora 16:30, Bianca a fost văzută din nou la ghena din spatele blocului – în zona locului de joacă – de doi vecini. Între 16:30 şi 17:00 a fost văzută la ieşirea din Berbeşti, pe drumul către bunica. Ultima persoană care a văzut-o pe Bianca este o profesoară din Berbeşti. Femeia le-a spus poliţiştilor că îşi aminteşte că s-a întâlnit cu fetiţa undeva, între 16:30 şi 17:15, la aproximativ 100 de metri de calea ferată care traversează drumul principal din Berbeşti (DN 67 – n.r.)
Comisarul-şef Nicolae Sărdărescu, adjunctul şefului IJP Vâlcea, este şi cel care a coordonat căutările de la Berbeşti. El spune că, din locul unde a fost văzută ultima dată, Bianca mai avea 300-400 de metri până la casa bunicii. „Între locul unde a dispărut ea şi bunica ei este Grupul Şcolar din Berbeşti. A doua zi de la sesizare am făcut un experiment: am stat şi am ţinut oamenii o zi întreagă să aştepte să treacă toate persoanele care au acelaşi drum în fiecare zi, ca să îi întrebăm dacă au văzut-o. Şi am luat şi toate mijloacele de transport ce trec prin zonă. Dar nimic”, spune Sărdărescu.

DEFICIT DE PROCURORI
„Cazul” Elvirei Ghioca s-a transformat într-un dosar penal cu autor necunoscut abia în luna mai 2007. La aproape trei luni de la dispariţia fetiţei. „Până atunci a fost considerată dispariţie suspectă. Fetiţa a fost pusă în urmărire naţională şi internaţională”, explică comisarul Valeriu Piron, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IJP Vâlcea.
Iniţial, de insturmentarea dosarului s-a ocupat Ramona Măndică, prim-procuror interimar, detaşat pentru un an de zile de CSM la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu. La sfârşitul lui 2007, la Parchetul din Horezu mai lucra un singur procuror – Livia Dumitraşcu, care avea în lucru aproape 1.500 de dosare.
În iunie anul trecut, schema a fost completată de trei procurori noi. Dosarul dispariţiei Elvirei Ghioca a ajuns pe mâinile procurorului Dan Marian Pena. De atunci şi până acum, procurorul Pena n-a aflat decât sumar despre ce e vorba „în cazul de la Berbeşti”. „El prea multe nu ştie în dosarul ăsta… I l-am prezentat aşa sumar… De două luni (n.r. – Dan Pena e de 6 luni la Parchetul Horezu) aşa, de când a venit… Nu l-a preluat, că el (n.r. – dosarul), faptic, e la noi, dar sub îndrumarea lor, că am avut nişte activităţi împreună cu Parchetul, că ei ne coordonează”, zice comisarul Piron.
„Ghioca… (n.r. – pauză lungă)”, şopteşte procurorul Pena, încercând să-şi stârnească memoria. „Parcă e un caz… de acum doi, trei ani, nu?” În cele din urmă îşi aminteşte. Spune că a preluat cazul în urmă cu 6 luni, când a venit la Horezu, pentru că „nouă ni s-a acordat sub supraveghere câte o zonă, iar mie mi-a revenit Berbeştiul”. Mai multe nu ţine minte şi nici nu vrea să-şi bată capul cu noi. „Mai bine vorbiţi dvs. cu prim-procurorul, domnul Lucian Marinescu”, ne expediază scurt.
Lucian Marinescu, prim-procurorul delegat al Parchetului din Horezu, la rândul lui, ne pasează – „Cel mai bine staţi de vorbă cu domnul Piron, de la poliţie, de la Vâlcea. Dânşii ştiu acolo tot ce s-a făcut în dosar. Eu am sunat acum şi pot să vă spun numărul dosarului, că l-am aflat…”.
Şi totuşi, poliţiştii spun că au o colaborare excelentă cu procurorul Dan Pena: „Procurorii sunt veniţi mai de curând şi dosarul ăsta, numai să-l citeşti, îţi ia o grămadă de timp. L-a citit domnul procuror – ăsta e scheletul, porţiunea principală (n.r. – ţine în mână un dosar voluminos, cu coperte albastre). L-a citit, pentru că aveam nişte activităţi de făcut şi nu poţi să dai autorizaţii de percheziţie fără să citeşti, pentru că trebuie să susţii în faţa instanţei cererile. Au fost câteva percheziţii. Şi în Vâlcea, şi în Gorj, şi în Giurgiu, aproape de momentul dispariţiei (n.r. – procurorul a preluat cazul abia de 6 luni). Mie-mi place domnul Pena, că mi-am zis – «Uite ce repede merge treaba, că am venit într-o zi, într-o zi am şi obţinut-o!» (n.r. – autorizaţia de percheziţie)”, zice inspectorul principal Bogdan Olaru.

SUSPICIUNI DE TRAFFIC ŞI DOCUMENTE FALSE
Ca în mai toate cazurile de dispariţii de copii, primii suspecţi pe lista poliţiştilor au fost părinţii. În primele zile de după dispariţie, şi presa, şi gura lumii din oraş vehiculau ideea că Elvira Ghioca ar fi fost vândută de rude unor ţigani, pentru a fi trimisă la cerşit. La fel au crezut şi anchetatorii în cazul Andreea Dodan. Sau al Roxanei Iakab.
În cazul Biancăi, la două săptămâni după dispariţie, bunica a cerut ca toată familia să fie dusă la „detectorul de minciuni”. „Veneau de de la Vâlcea şi întrebau – «E posibil să o fi dat mamă-sa?». Cum să o dea? Cât ai fi de… N-aş fi văzut-o eu cu bani dup-aia? Hai să mergem la detectorul de minciuni, am zis”, îşi aminteşte Elena Mircea. Mama, tatăl, bunica, dar şi concubinul mamei au fost supuşi testului poligraf la Craiova. Nu minţeau când spuneau că nu şi-au vândut copilul.
„La un moment dat, au apărut nişte date că în blocul de vizavi locuia un mecanic auto, iar la el, în ziua dispariţiei, au fost două maşini cu număr de Olt. O Dacie albastră şi una albă. Iar momentul lor de plecare a coincis cu momentul dispariţiei fetei. Mecanicul n-a ştiut să dea multe date – doar că numerele erau de Olt şi erau ţigani. Am plecat cu omul şi în ditamai Doljul am reuşit să găsim cele două maşini. Erau ale unor ţigani care au recunoscut că au fost acolo, că au rămas în pană…, dar n-am găsit fata şi n-am aflat nimic de ea. O altă informaţie a fost că în noaptea de 21 spre 22 februarie 2007 trei maşini de ţigani, din cei care „fac Italia”, au plecat în trombă spre Milano. Cum am aflat, s-a luat imediat legătura cu IGPR-ul şi cu Interpolul şi acele maşini au fost oprite în Ungaria şi la Milano şi verificate. Apoi, când s-au întors în ţară, au fost audiaţi. La început au fost două grupuri, dar s-au exclus. A fost grupul de la Bălceşti şi grupul de la Berbeşti care s-a întretăiat cu el şi care a plecat în Italia. Speranţa noastră şi ipoteza cea mai plauzibilă e că fata este undeva pe-afară dusă la cerşit. Şi, din acest motiv, suntem într-un permanent schimb de informaţii cu ofiţerii de legătură din Italia şi Spania”, susţine comisarul Valeriu Piron. Poliţistul nu vede altă ipoteză plauzibilă – „dacă era să fie moartă undeva, că era moartă în Berbeşti, se afla imediat, că era moartă în Bălceşti se afla, că era moartă la Râmnicu Vâlcea, că apărea la Deva, că apărea la Bucureşti… oricum apărea un os undeva…”. Acelaşi comisar recunoaşte însă că, până acum, în practica judiciară nu a întâlnit cazuri de copii răpiţi de pe stradă pentru a fi traficaţi în străinătate.
Comisarul-şef Nicolae Sărdărescu susţine, la rândul lui, că nu este exclusă din anchetă varianta unei infracţiuni grave, deşi se arată sceptic. „Ori a fost victima unei infracţiuni acolo în zona respectivă – ori accident de circulaţie cu toate că din cercetarea la faţa locului nu se vede nici o urmă de frânare sau vreun obiect – în caz de accidente rămâne, ori încălţăminte, ori ce avea pe cap – ori, dacă nu, vreun dezaxat, pentru o chestie de natură sexuală să fi luat-o – cu toate că am periat… şi nu o săptămână, nu două… un an şi ceva am lucrat efectiv pe acest caz. În primele trei luni s-a mers zilnic şi după aceea la două zile, la trei zile, în funcţie de ce date aveam. Am folosit toată tehnica din dotare şi toate metodele de investigare pe care ni le permite legea.
A doua variantă, şi pe care o cred, este că a fost dusă afară pentru a cerşi. Zona este cunoscută ca un potenţial focar. Avem colonia aceea de ţigani care se deplasau periodic în Italia. Am mers în relaţie directă cu Spania, unde am avut indicii, am mers în relaţie directă cu Italia, unde am avut indicii, dar nu reuşim să dăm de ea şi nu vreau să vorbesc cu păcat, dar tare mi-e teamă că nici familia n-a fost străină de asta”, spune comisarul-şef.
Suspiciunile asupra familiei fetiţei i-au făcut pe anchetatori să reţină la dosar certificatul de naştere al Elvirei Ghioca, în original. „Nu care cumva, după un timp, să se apuce să dea vreo procură astfel încât fata să poată fi scoasă din ţară”, explică comisarul Valeriu Piron. „S-au luat inclusiv notariatele şi s-a verificat dacă nu cumva s-au făcut copii”, mai spune poliţistul.
În cei doi ani scurşi de la dispariţia Elvirei Ghioca, anchetatorii au efectuat percheziţii domiciliare în Gorj şi Vâlcea, au testat la poligraf şapte persoane, au întocmit hărţi relaţionale şi descinderi, audieri şi verificări prin toate cătunele rău-famate. Din zecile de audiaţi, nici unul nu a dat o informaţie clară despre unde ar putea fi copila. De aproape două luni, poliţiştii care se ocupă de cazul dispariţiei Elvirei Ghioca ţin sub supraveghere un alt grup, despre care au informaţii că se ocupă cu traficul de persoane pe care le duc peste graniţă la cerşit sau la furat. Întreaga anchetă e orientată într-o singură direcţie. Poliţiştii nu s-au mai întors în Berbeşti din 2007 şi până acum, să facă scotociri cu un câine antrenat în găsirea de cadavre. „Nu avem nici un indiciu despre aşa ceva. Dacă ne-ar spune cineva măcar – «Măi, ar putea să fie moartă, în zona aia sau aia», da. Dar aşa, să duc câinele prin tot Berbeştiul… Singurele indicii pe care le avem acum sunt pe această pistă. A traficului”, spune comisarul Valeriu Piron.

Aşa ar arăta acum
Elvira Ghioca – septembrie 2006(stânga); Elvira Ghioca – martie 2009(dreapta)
În ziua în care a dispărut, Elvira era îmbrăcată cu pantaloni roşii cu dungă neagră şi pulover în romburi de culori diferite. În picioare purta sandale. Avea 1,30 m înălţime, părul blond, ochii căprui, faţa ovală şi tenul deschis.
Pentru a afla cum ar arată fetiţa astăzi, dacă mai trăieşte, am cerut ajutorul unui specialist: inspectorul Florin Lăzău de la Serviciul Criminalistic al IPJ Bihor, singurul poliţist român specializat în „îmbătrânirea imaginii”. Declarat în 2008 „poliţistul anului” în judeţul Bihor, inspectorul a primit un premiu de 2.000 de dolari din partea IPA România şi IPA Bihor, pentru a face un curs în domeniu în SUA. Cursul de perfecţionare, pe linia întocmirii portretelor robot, a fost susţinut de Lois Gibson, „forensic artist” în cadrul Poliţiei Houston din statul Texas – SUA, recunoscut pe plan internaţional ca fiind unul dintre cei mai buni portretişti din lume, având cele mai multe identificări de infractori pe baza portretelor robot. În urma examenului de certificare, inspectorul Florin Lăzău a devenit singurul poliţist din Europa atestat în Arta Criminalistică.
Portetul actual al Elvirei Ghioca, obţinut prin procedeul numit „îmbătrânirea imaginii”, a fost realizat de criminalistul orădean în baza fotografiei mediatizate de poliţie (făcută în septembrie 2006), a fotografiilor mamei, bunicii şi fraţilor fetiţei.

„În toată istoria dispariţiilor de copii, am avut un singur caz, o adolescentă – victimă a traficului de carne vie. Am găsit-o în străinătate. Însă şi ea e dispărută acum din nou, tot afară. De data asta, plecare voluntară…”
Un ofiţer criminalist

„Nu avem nici un indiciu că fetiţa nu ar mai fi în viaţă, ca să căutăm cu un câine specializat. Dacă ne-ar spune cineva măcar – «Măi, ar putea să fie moartă, în zona aia sau aia», da. Dar aşa, să duc câinele prin tot Berbeştiul… Singurele indicii pe care le avem acum sunt pe această pistă. A traficului”
Valeriu Piron, Comisar

„Dosarul ăsta, numai să-l citeşti, îţi ia o grămadă de timp. L-a citit domnul procuror, pentru că aveam nişte activităţi de făcut şi nu poţi să dai autorizaţii de percheziţie fără să citeşti, pentru că trebuie să susţii în faţa instanţei cererile”
Bogdan Olaru, Inspector principal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: