ETIENNE ALEXANDRE CHRISTOPHE

etienne Data nasterii: 2002
Varsta la data disparitiei: 5 ani
Domiciliu: Iasi, jud. Iasi
Data disparitiei: 13.02.2007
Imprejurari: rapire parentala internationala; baietelul a fost rapit de tatal sau, cetatean francez, de la gradinita. In aceeasi zi a fost trecut granita si dus in Franta. Procesele privind custodia copilului erau pe rolul instantei.

Semnalmente:
parul blond
ochi caprui

Articole despre acest caz:

Rapit de la gradinita si dus in Franta
Publicat de: „Ziarul de Iasi” la data 2007-03-06
Autor: Catalina COCOLOS

O poveste mai ceva ca in telenovele s-a petrecut zilele trecute in oras. O ieseanca a ramas fara fiul ei de cinci ani, iar acum, disperata, incearca sa-l recupereze de la mii de kilometri distanta. Tatal lui Alexandre, un francez patron de restaurant, a parcurs peste 2.000 de kilometri din Belfort pina in Iasi si si-a „rapit” practic fiul de la gradinita, pe 13 februarie.

Concret, francezul a pacalit angajatii Gradinitei 26 din zona Tesatura cu o poveste atent ticluita, care i-au dat copilul fara prea multe probleme. Pina seara, cu viteza maxima, francezul a si parasit tara. Politia s-a dovedit neputincioasa si nu a putut sa-l opreasca pe francez si pe fiu. Desi nu este trecut pe pasaportul barbatului, dar ii poarta numele, minorul ar fi trecut legal granita, spune avocata francezului. Rudele mamei au insa o cu totul alta varianta. Procedurile in astfel de cazuri, unele modificate odata cu aderarea Romaniei la UE, sint inca neclare si par extrem de complicate. Prinsa in acest imens hatis birocratic, dupa ce a plins o saptamina incheiata inchisa in camera copilului, mama lui Alex si-a luat lumea in cap si a plecat in Franta cu bani sa-si aduca fiul prin orice mijloace. Este singurul ei copil, facut cu francezul in afara casatoriei, dar in urma unei relatii stabile cu acesta, de peste 7 ani.

Pe 13 februarie, Mihaela Gherasim (37 de ani) si-a dus copilul la gradinita. La 7:15, Alexandre Christophe Etienne a fost lasat la Gradinita 26, din Tutora, in grija unui asa-numit ofiter de serviciu, pina la sosirea educatoarei. Dupa numai 15 minute de la plecarea mamei, a aparut tatal baietelului, francezul Pascal Etienne (45 de ani). Acesta a spus cadrului de la gradinita ca a vorbit cu mama si vrea sa ii faca copilului o surpriza. „Copilul a fost bucuros ca si-a vazut tatal si i-a sarit in brate. Ofiterul de serviciu i-a spus insa ca Alexandre abia fusese adus de mama sa la gradinita. Insa tatal copilului l-a asigurat ca nu este nici o problema, ca a vorbit deja cu mama baiatului care si-ar fi dat acordul”, a declarat Marcela Popa, directoarea Gradinitei 26. Pentru ca povestea sa fie mai convingatoare, la gradinita a sunat si o femeie, care s-a prezentat drept Mihaela Gherasim, si le-ar fi spus celor de la gradinita ca este de acord ca fiul sau sa mearga cu tatal. Astfel, Pascal Etienne si-a luat copilul si s-a facut nevazut. Abia dupa ce au venit educatoarea si directoarea gradinitei, a fost contactata Mihaela Gherasim pentru a vedea daca Alexandre este bine. „Mama a aflat dupa doua ore ca fiul sau a fost luat de tatal sau. Prima data am mers la Politie. Am dus o serie de acte care aratau ca sint mai multe procese pe rol si am cerut ca cetateanul francez sa fie oprit macar pina se clarifica situatia”, a declarat Lira Rotaru, avocata Mihaelei Gherasim.

Politia: „Copilul are dubla cetatenie si nu a putut fi impiedicat sa treaca granita”

Dupa ce a dat o serie de declaratii, ieseanca a cerut ca fostul concubin sa fie oprit inainte de a iesi din tara cu copilul. Fara succes insa. Disperata, Mihaela Gherasim a sunat la Politia de Frontiera si la Aeroport, insa nici aici nu a putut sa o ajute nimeni fara sa aiba un mandat. Francezul Pascal Etienne nu putea fi oprit pina nu se dadea un ordin de la Politia Municipiului. Ordin care insa nu a fost dat. Astfel, in 12 ore, Pascal Etienne a intrat in tara, si-a luat copilul de la gradinita, apoi a plecat inapoi in Belfort fara ca cineva sa-l opreasca. El a parasit tara impreuna cu fiul sau si cu fosta sotie, tot o romanca, intorcindu-se in Franta. „Copilul nu era trecut pe pasaportul tatalui, ci doar pe cel al mamei. Insa a parasit tara in mod legal”, a declarat Gabriela Lupsan, avocata lui Pascal Etienne, fara a da prea multe explicatii referitoare la legalitatea iesirii din tara a pustiului in virsta de numai 5 ani. „Noi am luat legatura cu Directia de Investigatii Criminale, insa nici ei nu l-au putut da in consemn la Frontiera. Copilul are dubla cetatenie, romano-franceza, si nu a putut fi impiedicat sa treaca granita impreuna cu tatal sau”, a declarat inspectorul principal Lucian Mursa, seful Sectiei 3 Politie, sectie unde a fost depusa de mama prima sesizare.

Mama a stat o saptamina pe pat si a plins

Mihaela Gherasim a mers din nou la Politie, insa din nou oamenii legii nu au putut-o ajuta. „O saptamina intreaga a stat pe pat si plingea intruna. Nu stiam ce sa ii mai fac, am crezut ca o sa innebuneasca. Nici de camera copilului nu s-a atins. A lasat totul asa cum era, nici macar patul nu e facut. Este totul asa cum le-a lasat el, sperind ca se va intoarce”, a spus, printre lacrimi, Valeria Gherasim, bunica lui Alexandre. Vazind ca nimeni nu o putea ajuta, Mihaela Gherasim s-a hotarit sa-si aduca copilul acasa de una singura. Femeia a plecat in Franta dupa fiul sau, ajungind in cele din urma in regiunea franceza Belfort. „A imprumutat de la banca 2.000 de euro ca sa plateasca un avocat in Franta. I-a trimis o parte din bani avocatului si i-au mai ramas 1.000 de euro, cu care a plecat. S-a cazat la un hotel in apropierea localitatii in care locuieste copilul si are voie sa-l vada doar o ora pe zi. Cind a ajuns acolo, francezul i-a luat din geanta pasaportul, ca sa nu poata iesi din tara cu fiul lor”, a afirmat Lira Rotaru, avocata Mihaelei Ghersim. Potrivit fratelui Mihaelei Gherasim, in Franta de Alexandre are grija fosta sotie a francezului, care este tot o ieseanca. „Fosta sotie a lui Pascal are grija acum de copil in locul mamei naturale. Nu este corect, Mihaela nu este mama de imprumut”, a declarat Dumitru Gherasim, fratele Mihaelei.

Cum a inceput relatia iesencei cu francezul

Inainte de anul 2000, ieseanca s-a angajat chelnerita la restaurantul lui Etienne Pascal. Chiar si dupa ce restaurantul s-a inchis, cei doi au ramas impreuna. Dupa ce s-a nascut fiul lor in Romania, Mihalea Gherasim a hotarit sa se mute in Franta cu iubitul ei. „I-a promis ca, daca se va duce in Franta, nu va duce lipsa de nimic. Insa, cind a ajuns acolo, totul s-a schimbat. Mereu ii spunea ca e saraca si o ameninta ca o trimite in tara”, isi aminteste mama Mihaelei. Potrivit acesteia, Pascal Etienne a devenit aici un alt om, iar fiica sa era tratata mai ceva ca o servitoare. „In Franta a fost permanent umilita si o jignea mereu. Nu a avut voie sa munceasca si ii dadea foarte putini bani. Ea trebuia doar sa aiba grija de casa si de copil. A muscat de trei ori copilul de fata, insa ea nu s-a putut duce la Politie, pentru ca o ameninta ca ii va lua copilul si o va trimite in tara”, a declarat Tereza Duca, avocata Mihaelei Gherasim. Mai mult, potrivit familiei, cind a ajuns acolo Pascal Etienne i-ar fi spus ca el are nevoie doar de copil. In perioada 2001 – 2005, Mihaela a stat cu fiul sau in Franta, timp in care Alexandre a primit si cetatenie franceza. Insa, in vara anului 2005, s-a hotarit sa-l paraseasca pe concubinul sau. „El a inceput sa aduca alte femei in casa, iar ea a vrut sa se intoarca in Romania. A apelat la mama lui Pascal, dar nici aceasta nu a vrut sa o ajute. In cele din urma, a rugat o prietena din Germania sa ii trimita 500 de dolari. Asa a reusit sa plece cu tot cu copil”, isi aminteste Valeria Gherasim. Astfel, in luna august 2005, tinara s-a intors in tara. L-a inscris pe Alexandre la o gradinita si s-a angajat ca agent comercial.

Procese in Franta si in Romania

Odata cu venirea in tara au inceput si problemele. Ea a deschis un proces la Judecatoria Iasi, obtinind in cele din urma o pensie alimentara de 500 de euro lunar, pe care trebuia sa o plateasca Pascal Etienne. Apoi au mai urmat alte doua procese, unul pentru incredintarea copilului, deschis tot de catre mama, si unul pentru stabilirea programului de vizita, deschis de catre tata. „Nu am reusit sa ajungem la un acord in aceasta privinta. Noi doream ca minorul sa stea cu tatal cite o saptamina de sarbatori si cite doua luni in timpul vacantei de vara. Clientul meu a venit de patru ori sa isi vada copilul. Insa mama ii permitea doar doua ore sa il viziteze”, a declarat Gabriela Lupsan, avocata francezului. In Franta, nici Pascal Etienne nu a stat cu miinile in sin. El a facut plingere la Parchet pentru parasirea domiciliului si a deschis un proces pentru a-si lua copilul. In toamna anului trecut, o instanta din Franta a stabilit domiciliul copilului acolo. Insa Pascal Etienne a fost obligat sa ii asigure domiciliu mamei in Franta, iar amindoi parintii exercita in comun drepturile asupra copilului. Aceasta hotarire a fost atacata de catre Mihaela Gherasim, iar procesul se va judeca abia pe 14 iunie, la Dijon. „Si-a angajat acolo un aparator, insa o costa 2.000 de euro. In functie de deciziile instantelor isi va recupera copilul. In functie de sentinta care ramine prima definitiva vom putea face ceva pentru ca Mihaela sa-si recupereze copilul. Totusi, este posibil ca instanta din Romania sa se pronunte prima”, a declarat Lira Rotaru, avocata Mihaelei Gherasim. Miine va fi un nou termen in procesul deschis la Iasi de Mihaela Gherasim pentru incredintarea copilului.

http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/140794.html?cp=2

Un baietel de cinci ani a fost rapit de catre tatal sau de la gradinita, fiind apoi dus in Franta
Publicat de: „Gardianul” la data 2007-03-07

O ieseanca a pus pe jar autoritatile, dupa ce fiul ei in vârsta de cinci ani, Alexandre, a fost luat de la gradinita, din Iasi, dupa care a fost imediat dus in Franta. Autorul rapirii este un francez din localitatea Belfort, patron de restaurant, tatal copilului. El a reusit sa-i pacaleasca pe angajatii Gradinitei 26 care i-au dat copilul pentru a-l duce acasa si apoi, cu viteza maxima, a parasit tara, in baza unui plan dinainte stabilit. Mama copilului, Mihaela Gherasim, in vârsta de 37 de ani, a alertat politia la doar câteva ore dupa ce a constatat rapirea copilului, dar se pare ca francezul si fiul sau decolasera deja spre Franta. Femeia spune ca este singurul ei copil, facut cu francezul, in afara casatoriei, in urma unei relatii care a durat 7 ani si acum si-a vândut cam tot ce a avut, planuind sa plece in Franta pentru a-si recupera copilul. Anchetatorii au stabilit ca dupa doar un sfert de ora dupa ce mama si-a dus copilul la gradinita, a aparut tatal, francezul Pascal Etienne, de 45 de ani. El a spus ca a vorbit cu mama si vrea sa-i faca copilului o surpriza si educatoarea, dupa ce a vazut ca Alexandre i-a sarit in brate tatalui sau, strigând „Tati, tati !“, au fost de acord. Marcela Popa, directoarea Gradinitei 26, a spus ca Pascal Etienne si-a luat copilul si a plecat. „Este clar ca francezul a actionat rapid, a avut timp foarte mult, mai ales ca a luat copilul la inceputul programului de la gradinita. Când mama copilului a sunat dupa-amiaza la politie, cei doi erau deja departe. Nu s-a putut actiona imediat, deoarece era nevoie de un ordin de urmarire de la Politia Municipiului, apoi de la IGPR, ceea ce mai dura câteva ore bune. Desi copilul nu era trecut pe pasaportul tatalui, ci doar pe cel al mamei, s-a descoperit ca francezul a parasit tara legal, deoarece micutul are dubla cetatenie, româno-franceza, si nu a putut fi impiedicat sa treaca granita impreuna cu tatal sau“, a declarat un inspector principal de politie, implicat in ancheta.

Razboiul continua in Franta si in România

Oamenii legii au constatat ca legal, nu prea puteau face nimic, deoarece Alex e si cetatean francez, asa incât Mihaela Gherasim s-a decis sa-si aduca copilul acasa pe cont propriu. A ajuns in Franta, a luat legatura cu francezul, dar Pascal Etienne a venit la ea cu politia si cu autoritatile. A reusit sa obtina doar dreptul de a vedea copilul o ora pe zi si francezul i-a luat din geanta pasaportul, ca sa nu poata iesi din tara cu fiul lor.

Copil din flori, cu pensie alimentara de 500 de euro

Ieseanca l-a cunoscut pe francez inainte de anul 2000, când s-a angajat chelnerita la restaurantul lui. Ca in mai toate cazurile de acest gen, românca a devenit amanta lui Etienne Pascal. Tereza Duca, avocata Mihaelei Gherasim, spune ca francezul se purta foarte urât cu românca si, cu toate acestea, au facut impreuna un copil, Alexandre. Micutul a primit si cetatenie franceza, iar in 2005, românca si fiul ei au fugit inapoi in România. Deja francezul isi gasise amanta o alta românca, tot din Iasi. Ajunsa la Iasi, femeia a deschis un proces si a obtinut o pensie alimentara de 500 de euro lunar de la Pascal Etienne. Dar in Franta, Pascal Etienne a facut plângere pentru parasirea domiciliului si a deschis un proces pentru a-si lua copilul inapoi. O instanta din Franta a stabilit domiciliul copilului acolo, motiv pentru care francezul a actionat imediat. Acum insa, atât francezul, cât si ieseanca, au deschis o serie de actiuni in justitie pentru clarificarea situatiei, termene de judecata fiind fixate atât la Iasi, cât si in Franta. (Catalin Coca)

http://www.gardianul.ro/2007/03/07/eveniment-c2/un_baietel_de_cinci_ani_a_fost_rapit_de_catre_tatal_sau_de_la_gradinita_fiind_apoi_dus_in_franta-s91142.html

O PUTETI AJUTA?
Publicat de: „Situl românilor din Franta” la data 2007-05-20
Trimis de adrydrag la 20 Mai, 2007 – 10:39.

http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/zis/news/rapitdelagradinitasidusinfranta_140794.html

LA SFARSITUL lunii februarie Mihaela Gherasim a plecat in Franta sa isi caute copilul. Ajunsa acolo tatal copilului i-a permis sa il vada doar o ora pe zi desi are drept nelimitat de vizita. Mihaela Gherasim nu are serviciu si nic nu isi gaseste unul, locuieste intr-un adpost pentru saraci si nu vrea a se intoarca in ROMANIA FARA copilul sau. Si Alexandre este traumatizat, plange, are cosmaruri, s-a imbolnavit. Intre timp in Franta si in Romania se desfasoara patru procese pentru custodia copilului. vA ROG SA cititi si articolul din ziar, si daca doriti mai multe informatii sau o puteti ajuta cumva sa dati un semn. catalina.cocolos@ziaruldeiasi.ro, ziaruldeiasi@ziaruldeiasi.ro Multumesc.

http://www.franta-romania.com/node/3325

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: